Kiemelt híreink

Az SZNT közvitára bocsátotta az autonómiatervezete elutasítására adott válaszát

A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) közvitára bocsátotta annak az állásfoglalásának a tervezetét, melyben az autonómiatervezete parlamenti elutasítása során felhozott érvekre válaszol.

Bővebben:

Mindenkit várnak a székely nagygyűlésre

Mindenkit várnak Sepsiszentgyörgyre november 18-án a székely nagygyűlésre, az autonómia megvalósításának ugyanis nem elégséges, de szükséges feltétele a közösség tagjainak minél nagyobb arányú részvétele a küzdelemben, az, hogy az emberek érezzék át ennek fontosságát – mondta Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke sepsiszentgyörgyi sajtótájékoztatóján.

Bővebben:

Székely Nagygyűlés Sepsiszentgyörgyön

A Székely Nemzeti Tanács centenáriumi nagygyűlésére, Sepsiszentgyörgy főterére hívja a székelyeket, 2018. november 18-ára, 13 órára. Legyen ez az emlékező nagygyűlés a székelység és a vele szolidaritást vállaló erdélyi magyar közösség olyan egységes megmozdulása, mint öt évvel ezelőtt a Székelyek Nagy Menetelése volt. Emlékezzünk együtt száz év küzdelmeire, a Székely Nemzeti Tanács alapítóira, a Székely Hadosztályra, és az ötven éve megszüntetett Magyar Autonóm Tartományra. Tekintsük át együtt az utóbbi tizenöt évet is, amely a Székely Nemzeti Tanács újjáalakulása óta telt el.

Bővebben:

NEA

Médiapartnereink

 

Main Menu

Támogatóink

A bukaresti parlament felsőházának emberi jogi, vallási és kisebbségügyi szakbizottsága is negatívan véleményezte csütörtökön a Székelyföldnek területi autonómiát előirányzó törvénytervezetet, amelyet Kulcsár-Terza József, a Magyar Polgári Párt (MPP) színeiben politizáló háromszéki képviselő egyéni törvényjavaslatként terjesztett be tavaly decemberben.

Nem volt ellenségeskedés az autonómiastatútum csütörtök délelőtti vitáján, amelyet a szenátus emberi jogi, egyházi és kisebbségügyi szakbizottságában zajlott. Ennek ellenére a bizottság negatívan véleményezte a tervezetet. Derzsi Ákos Bihar megyei szenátor, a bizottság tagja lapunknak elmondta, a testület 11 tagjából hatan voltak jelen, ezzel megvolt a szükséges kvórum.

A statútum beterjesztője, Kulcsár-Terza József ismertette a tervezetet, utána a bizottság elnöke, a nemzeti liberális párti Marius Nicoară szólt hozzá, aki szerint az autonómia nem elvetendő, mindenki azt szeretne, de szerinte ebben a formában, etnikai alapon elfogadhatatlan. Nicoară ezek után tartózkodott a szavazásnál, Derzsi Ákos támogatta szavazatával a statútumot, a többi négy tag ellene szavazott.

A szenátor ugyanakkor előrelépésnek tartja, hogy a szociáldemokrata politikusok elkérték a tervezetet, hogy tanulmányozhassák, bár hangsúlyozták, hogy az autonómiára a román társadalom még nincs felkészülve. Derzsi Ákos szerint ha a bizottsági jelentések elkészülnek, akár napirendre is tűzhetik a statútumot a felsőházban, ám valószínű, hogy nem megy át, hiszen már az első bizottság negatívan véleményezte.

„Nem számítok arra, hogy a szenátus plénuma elfogadja, de remélem, nem lesznek vehemens ellenzői. Fontos, hogy a területi autonómia ne legyen többé tabutéma a román parlamentben, alakuljon ki egy építő jellegű vita, mondják el, mit kellene szerintük a tervezeten javítani vagy módosítani, esetleg mivel kellene kiegészíteni, hogy a román politikusok számára is elfogadható legyen” – szögezte le a szenátor.

Kulcsár-Terza József, a tervezet beterjesztője kérdésünkre elmondta, nagy áttörésként értékeli, hogy civilizált párbeszédet lehet folytatni erről a témáról. „Ha húsz évvel ezelőtt elkezdtük volna a párbeszédet, ma már máshol tartanánk, a román politikum és társadalom sokkal nyitottabb lenne, de így is optimista vagyok, jó úton haladunk” – mondta a politikus.

Felidézte, hogy a képviselőház plénumában a végső szavazás során voltak ellenséges, indulatos hozzászólások minden román párt részéről, de azokat politikai nyilatkozatként értékeli. 

A csütörtöki bizottsági bemutatón elmondta, az autonómia nem alkotmányellenes, hiszen például Olaszország, Finnország, Spanyolország alaptörvényében is benne van, hogy egységes és oszthatatlan államok, mégis biztosítanak önrendelkezést a régióknak. Ha Románia egyesülne a Moldovai Köztársasággal, már kapna egy autonóm területet, a gagauz autonóm régiót.

"Ami szabad a gagauzoknak, az szabad a székelyeknek is” – szögezte le a politikus. Felidézte, hogy a Székely Nemzeti Tanács szervezésében 2007-ben volt belső népszavazás, 220 ezeren mondtak igent az autonómiára, a „népakaratot nem lehet leseperni”. Mint ismeretes, a képviselőház szakbizottságai negatívan véleményezték, majd a plénum elutasította az autonómiastatútumot, arról a szenátus fog döntő kamaraként szavazni.

Szerző: Bíró Blanka

Forrás: kronika.ro

2018.05.03.

Feliratkozás hírlevélre

Képek

Kereső

Bejelentkezés