Kiemelt híreink

A székely zászló használata miatt büntették meg a csíkszeredai polgármestert

Tetemes, 75 ezer lejes (5,25 millió forint) bírságot rótt ki a Hargita megyei törvényszék szerdán Ráduly Róbert Kálmán csíkszeredai polgármesterre amiatt, hogy egy jogerős bírósági ítélet ellenére nem távolította el a székely zászlót a Csíki Játékszín előtti zászlórúdról.

Az ítélet kivonatát a romániai bíróságok portálján tették közzé. A polgármestert ugyanaz az Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC) perelte be a zászló eltávolításának az elmulasztásáért, amelyik a 2016-ban a zászló eltávolításáért is pert indított. Az első fokon eljáró törvényszék szerdai ítéletében közölte: Ráduly Róbert Kálmánnak az országos minimálbér húsz százalékával egyenértékű késedelmi bírságot kell fizetnie minden nap késlekedésért, és ez a bírság a jogerős ítélet kihirdetésétől számítva ma már 75 130 lejt tesz ki. A törvényszék ugyanakkor elutasította az ADEC-nek azt a kérését, hogy az egyesület is részesüljön a késedelmi bírságból. Az ADEC alapító elnöke, Dan Tanasa azt írta az ítéletről a blogján: "miközben (a magyarok) arra panaszkodnak, hogy az elképzelt jogaikat nem tartják be, az RMDSZ vezetői elutasítják a jogerős ítéletek végrehajtását, dacolván a román alkotmánnyal és a román igazságszolgáltatással. Ezután ugyanezek az ultrasovén és ultranacionalista RMDSZ-es vezetők amiatt siránkoznak, hogy Románia nem jogállam". Ráduly Róbert Kálmán az MTI-nek elmondta: egyelőre nem kapott tájékoztatást az ítéletről. "A szekus világ továbbra is működik" - vélekedett az elöljáró az egykori román kommunista politikai rendőrségre, a securitatéra utalva. Hozzátette: "A szekusok találták ki, hogy miként lehet a székely zászlókat bírósági úton eltávolíttatni, ők írták meg erre a forgatókönyvet, ők írták elő a bíróknak az ítéletet, és most ezt zongorázzák". Romániában a Victor Ponta baloldali kormánya által kinevezett prefektusok indítottak bírósági eljárásokat 2013-ban a székely zászlót hivatalaikra kitűző székelyföldi polgármesterek ellen. Az eljárásokat később a köztereken elhelyezett zászlókra is kiterjesztették. 2014-től az ADEC "szakosodott" a székelyföldi magyar ügyekre, több mint száz pert indított a székelyföldi magyar elöljárók ellen a zászlók kitűzése és magyar feliratok miatt. (Forrás: MTI)

Bővebben:

Tisztújítás a Székelyföldért Társaságnál

Ezúton szeretnénk tájékoztatni mindenkit, aki az Egyesület munkáját követi, hogy 2018. 06. 08-án tisztújítást tartott szervezetünk, mivel az előző elnökség mandátuma lejárt. A tagság a Székelyföldért Társaság új elnökének Incze Árpádot, alelnöknek Cseresznyés Mihályt, míg titkárnak Puskás Imrét választotta.

Incze Árpád megválasztása után megköszönte az eddigi elnökség áldozatos munkáját. Az újonnan megválasztott vezető erősebb együttműködést szorgalmaz a székelység irányába elkötelezett anyaországi és határon túli politikai és társadalmi szereplőkkel, mivel véleménye szerint csak egységes fellépéssel lehet hatékony döntéseket hozni és kiemelkedő eredményeket elérni.

Az új elnök az autonómia melletti küzdelemben a korábbiaknál hangsúlyosabb szerepet kíván adni a székely kultúrának és sportnak.

Az Egyesület egyik jövőbeni célja, hogy a hazai székely körök ernyőszervezete lehessen, segítse ezen szervezetek koordinált működését. Ennek érdekében a közeljövőben találkozót kezdeményez ezeknek a vezetőivel. Incze Árpád köszönetet mond mindazoknak, akik erkölcsileg és anyagilag segítették az elmúlt években az egyesület munkáját és reméli, hogy támogatásuk a jövőben is megmarad.

Az Egyesület új tagfelvételeket is tervez a jövőben. 

2018.június 15.

Székelyföldért Társaság

Bővebben:

Leszavazva bár, de törve nem: ismét az autonómiastatútum beterjesztésére készül az SZNT

Székelyföld területi autonómiája statútumtervezetének a negyedik parlamenti beterjesztésére készül a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) azt követően, hogy kedden a román szenátus harmadjára is elutasította az SZNT által kidolgozott törvénytervezetet.

Bővebben:

NEA

Médiapartnereink

 

Main Menu

Támogatóink


Pénzalap a székely autonómiáért

Székelyföld autonómiája döntően azon múlhat, hogy van-e még, lesz-e személyes áldozatvállalási készség a helyben vagy a nagyvilágban élő székelységben, magyarságban.

 

A kisantant államok, köztük Románia is - mindaddig következetesen elutasító álláspontra fog helyezkedni a párbeszédet illetően, amíg az erdélyi magyarság számaránya jelentéktelenné nem válik. Ez a folyamat már elérte a tűrési határértéket a Közép- és Dél-Erdélyi szórványban, de Délvidéken és Kárpátalján is.

Nem elég áhítani, sóhajtozni róla, tömeges részvétellel, tevőlegesen is támogatni kell a Székely Nemzeti Tanácsot, amelynek vezetői hitelesen képviselik az autonómia ügyét, mint a székely nép megmaradásának egyetlen lehetőségét.

Az Európában megvalósult (Dél-Tirol), vagy a megvalósulás felé tartó területi autonómia-követelések hordozó gyutacsa mindenütt a helyi közösség tömeges akarata, kitartása és ereje volt. Napjainkban is így működnek a katalán, a baszk, vagy a skót közösségek, ezért van esélyük arra, hogy - belátható időn belül - akaratuk megvalósul (lásd a legutóbbi, brit, parlamenti választásokon a Skót Nemzeti Párt elsöprő sikerét!).

Ennek jeleire várunk Székelyhonban és más nemzetrészeinkben is!

Összhangban a Székelyföldért Társaság 2013. december 1-jén elindított kezdeményezésével (Mozgalom Székelyföld Autonómiájáért - http://supportszeklerland.hu/index.php/mozgalom/nyilatkozat) és az Erdélyt Járók Közhasznú Egyesület 2015. május 22-én tett felhívásával (Székelyföldi Autonómia Alap - http://erdely.ma/autonomia.php?id=186597&cim=szekelyfoldi_autonomia_alap_vidd_a_hiret), alulírott civil szervezetek felkérünk mindenkit, akinek fontos Székelyföld autonómiájának az ügye, hogy minden hónapban havi jövedelmük 1%-át, minimálisan 1.000 forintot, 15 lejt vagy 5 eurót utaljanak a Székelyföld Autonómia Alapba, ezzel támogatva a Székely Nemzeti Tanács munkáját, amivel lehetőségük nyílna a hatékonyabb tevékenységre országhatáron belül és kívül, pl. egy Strasbourgban felállítandó székely lobbiiroda létrehozásával. A kezdeményezéshez csatlakozók névsora nyilvános lesz, de lehetőség van névtelen adományozásra is. A rendszeres anyagi támogatáson túl vállaljuk azt is, hogy személyesen és kapcsolataink révén ezentúl is megadjuk az SZNT-nek a szükséges segítséget.

Módszertani részletek az alábbi dokumentumban találhatók.

 

Debrecen-Érd, 2015. június 23.

 

Csíki András, elnök, Erdélyt Járók Közhasznú Egyesület                      

György-Mózes Árpád, elnök, Székelyföldért Társaság

                                                                              


 

Székelyföldi Autonómia Alap – Pénzalap Székelyföldért

Mi, az egységes magyar nemzet valamennyi tagjának sorsáért és jövőéjért is felelősséget érző és vállaló szervezetek és magánszemélyek úgy gondoljuk, hogy a történelmi Székelyföld területén egy tömbben élő székelység számára csakis a területi autonómia lehet az egyetlen elfogadható történelmi megoldás, ami biztosítaná ezen őshonos Kárpát-medencei közösség fennmaradását és jövőbeni boldogulását szülőföldjén.

A székely autonómiatörekvések képviselőjének és hiteles köztestületi szervezetének a pártok felett álló Székely Nemzeti Tanácsot tekintjük, aminek a tevékenységét továbbra is – minden, az adott történelmi helyzetben megengedhető eszközzel – támogatjuk és segítjük.

A partiumi, bánsági, dél-erdélyi, mezőségi, kalotaszegi, moldvai magyarok érdeke is a székelyföldi területi önrendelkezés, ugyanis a román állam keretei között nélkülözhetetlen egy „belső anyaország”, melynek megvalósulása össznemzeti érdek, s amely precedens értékű lesz más magyarlakta vidékek számára is.

A Székely Nemzeti Tanács több mint egy évtizedes működése során bizonyította, hogy ténylegesen az autonóm Székelyföldért dolgozik, elérkezett az idő, hogy a székelyek és a székely önrendelkezés támogatói bizonyítsák, hogy teljes mellszélességgel a területi önrendelkezés ügye mellett állnak.

Tekintve, hogy a székelység és az erdélyi magyarság pártpolitikai képviselete elégtelennek bizonyult (tízévente kétszázezerrel fogy az erdélyi magyarság), vesztegetni való időnk már nincsen, meg kell akadályoznunk, hogy szétforgácsolódjon a kezdeményezés.

Hogyan vehetem ki a részem az önrendelkezésért folytatott munkából?

Havi rendszeres jövedelmed 1%-át – minimálisan 1.000 forint, 15 lej, vagy 5 euró - havonta utald az alábbi számlaszámok egyikére. Állítsd be határozatlan idejű átutalási megbízást, megjegyzés: Székelyföldi Autonómia Alap. Így megszámláltatik a székely és az is, aki igazából – nem csak az elvek, szimbólumok síkján, egyéni vagy „kiscsoportos” szinten – szimpatizál az autonómiamozgalommal.

Asociatia Siculitas Egyesület

Lej: RO76 OTPV 3200 0036 0774 RO01

OTP Bank Románia – Marosvásárhely

Forint:11705015-20001900

OTP Bank Nyrt. Budapesti Régió

vagy

Euróban a Székely Nemzeti Tanács honlapjának (www.sznt.sic.hu) nyitóoldalán található PayPal átutalás révén (a Donate gombra kattintva)

Az Internet világában szükséges kiemelnünk – avagy a gyakorlat

A Székelyföldi Autonómia Alap tipikus példa arra, hogy csupán TETSZIKeléssel/LIKE-olással semmire sem jutunk. Legyünk alakítói mi is a székely és az erdélyi magyar jövőnek. Nem elég az otthoni székből helyeselni egyet és várni, hogy mások cselekednek. Mit tegyek?

– Számold/számolja ki, hogy mennyi a havi jövedelmednek/jövedelmének 1%-a;

– Menj/menjen be a bankba és adj, adjon egy állandó, havi rendszerességű, átutalási megbízást ahol kedvezményezettként a fenti számlák egyikét és a Siculitas Egyesületet kell megjelölni. Vagy ugyanez megtehető a bankszámla internetes felületén. Megjegyzésbe írd/írja be: SZÉKELYFÖLDI AUTONÓMIA ALAP.

– Aki nevével nem vállalja a támogatást, az a közleménybe írja be „NÉV NÉLKÜL + TELEPÜLÉS NEVE”, ebben az esetben csak a támogató települése lesz publikus.

– Szólj/szóljon ismerőseinek, barátainak, családtagjainak, akinek esetleg nincsen internetes kapcsolata: ÁLLJATOK AZ ÜGY MELLÉ!

– Figyeld/figyelje a Székely Nemzeti Tanács munkásságát, közleményeit, felhívásait és vegyél/vegyen részt a székely megmozdulásokon!

Mit szeretnénk elérni a kezdeményezéssel?

Felhívni a székely közösség és a székelyeket támogatók figyelmét arra, hogy kizárólag egyéni részvállalással sikerülhet a területi autonómia kivívása. A teljes átláthatóság követelményének megfelelve ezért is lesz nyilvános a rendszeres támogatók listája. A listán támogatónként mindösszesen két adatot fog szerepelni:

1. Név, település

2. „Név nélkül”, település

A Székelység közképviseleti testületének, a Székely Nemzeti Tanácsnak (SZNT) a tevékenységét, melyről – a 2003-as alapításától kezdve –, teljes körűen dokumentálva, tájékozódhatnak a www.sznt.sic.hu oldalon.

Az SZNT képviseli a székely közösség területi autonómia iránti igényét, a nemzeti önazonosság védelmében ellátja a közösség közképviseletét. Ahhoz, hogy munkája hatékony legyen, például az alábbiakban tudunk nekik segíteni a Székelyföldi Autonómia Alap kapcsán kialakuló összefogással:

  • Székely lobbiiroda felállítása Strasbourgban.
  • Egyeztetett időpontokban összehangolt tüntetéssorozat szervezése a világ minél több fővárosában és nagyvárosában a román külképviseletek, valamint a nemzetközi szervezetek központjai előtt, hogy emlékeztessük a mindenkori román kormányt, a világpolitika irányítóit, továbbá a közvéleményt:

• az 1918-as gyulafehérvári román nemzetgyűlés máig be nem váltott ígéreteire, • a trianoni békediktátum Romániával kapcsolatos előírásaira,

• a román állam által elfogadott és ratifikált magyar–román alapszerződés (1996), az Európai Uniós csatlakozási szerződés (2005) és más nemzetközi kötelezettség-vállalások folyamatos megszegésére.

  • Nemzetközi, szociális és szakmai kapcsolatok mozgósítása, hogy a székelység autonómiatörekvése mielőbb és minél szélesebb körben előtérbe kerüljön a nyugati írott és elektronikus sajtóban is – mindent elkövetve annak érdekében, hogy ezek a híradások hiteles forrásból táplálkozzanak.
  • A nyugati közvélemény folyamatos tájékoztatása, megnyerve az ügynek és bevonva a mozgalomba a Magyarországról elszármazott és jó kapcsolatrendszerrel rendelkező magyarokat, a székely autonómiatörekvéseket együttérzéssel követő nem magyar nemzetiségű magánszemélyeket, szervezeteket és kormányokat.

Feliratkozás hírlevélre

Képek

Kereső

Bejelentkezés