Kiemelt híreink

A székely zászló használata miatt büntették meg a csíkszeredai polgármestert

Tetemes, 75 ezer lejes (5,25 millió forint) bírságot rótt ki a Hargita megyei törvényszék szerdán Ráduly Róbert Kálmán csíkszeredai polgármesterre amiatt, hogy egy jogerős bírósági ítélet ellenére nem távolította el a székely zászlót a Csíki Játékszín előtti zászlórúdról.

Bővebben:

Tisztújítás a Székelyföldért Társaságnál

Ezúton szeretnénk tájékoztatni mindenkit, aki az Egyesület munkáját követi, hogy 2018. 06. 08-án tisztújítást tartott szervezetünk, mivel az előző elnökség mandátuma lejárt. A tagság a Székelyföldért Társaság új elnökének Incze Árpádot, alelnöknek Cseresznyés Mihályt, míg titkárnak Puskás Imrét választotta.

Bővebben:

Leszavazva bár, de törve nem: ismét az autonómiastatútum beterjesztésére készül az SZNT

Székelyföld területi autonómiája statútumtervezetének a negyedik parlamenti beterjesztésére készül a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) azt követően, hogy kedden a román szenátus harmadjára is elutasította az SZNT által kidolgozott törvénytervezetet.

Bővebben:

NEA

Médiapartnereink

 

Main Menu

Támogatóink

Jövő héten ismét a képviselőház napirendjére kerül az autonómiastatútum, amelyet Kulcsár-Terza József iktatott tavaly decemberben. A politikus szerint látszik, hogy a román politikusok nem tudják pontosan, miről szól a tervezet.

Kétszeri halasztás után jövő héten harmadszor tűzi napirendre a képviselőház plénuma a székelyföldi területi autonómiát előirányzó, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) által kidolgozott törvénytervezetet, amelyet Kulcsár-Terza József háromszéki képviselő tavaly decemberben egyéni kezdeményezésként iktatott. A sepsiszentgyörgyi politikus csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta, az előző két alkalommal – legutóbb szerdán – nem került sor a vitára, mivel az ülés befejezése előtt nem jutottak el a napirendi pontig. „Jövő héten a napirenden a kilencedik helyen szerepel a statútum, de ez még változhat, bekerülhetnek újabb tervezetek eléje.

Szerintem előbb-utóbb sor kerül a vitára, nem várják meg, hogy május 21-ei határidő után hallgatólagosan átmenjen. Keresik a megfelelő pillanatot, hogy mikor tárgyaljanak a tervezetről a plénumban. Én felkészülten várom, hogy ez megtörténjen” – mondta a politikus.

Emlékeztetett, a képviselőház emberi jogi, vallási és kisebbségügyi szakbizottsága negatívan véleményezte március 27-én az SZNT által kidolgozott törvénytervezetet, egy héttel korábban pedig a közigazgatási szakbizottság is elutasításra javasolta a képviselőház plénumának a statútumot. Kulcsár úgy véli, előrelépésnek nevezhető, hogy a törvénytervezet körüli vita során egyfajta írásos párbeszéd kezdődött a Székelyföld autonómiájáról, megismerhették a törvényhozási tanács elutasító érveit, amellyel szemben a parlament elé terjeszthették az SZNT érvrendszerét. Ugyanakkor azt is előrelépésnek nevezte, hogy a bizottsági ülésen két szociáldemokrata képviselő, és a nemzeti kisebbségek két politikusa tartózkodott, nem szavaztak a tervezet ellen.

„Látszik, hogy nem tudják pontosan miről van szó. A tervezet hatvan oldalas, nem olvasták el, ezért nem mennek bele a vitába.

Évekig a román sajtó azt sulykolta, hogy a területi autonómia határmódosítást jelent, most már óvatosabbak” – mondta Kulcsár-Terza József. A képviselő optimista, abban bízik hamarosan érdemben lehet tárgyalni a románokkal Székelyföld területi autonómiájáról, és nem kell újabb 28 évet várni, hogy az meg is valósuljon.

Szerző: Bíró Blanka

Forrás: kronika.ro

2018.04.05.

Feliratkozás hírlevélre

Képek

Kereső

Bejelentkezés