Székely zászlókat adományoztak háromszéki és marosszéki egyházközségeknek

Ötven székely lobogót oszt szét a sepsiszéki és marosszéki egyházközségek között a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) és a Sepsiszéki Székely Tanács. 

Gazda Zoltán, a sepsiszéki szervezet elnöke lapunk érdeklődésére elmondta, a Siculitas Egyesület sikeresen pályázott, így a Bethlen Gábor Vagyonkezelő Zrt. támogatásával székely zászlót osztanak ki az egyházközösségek között, a felét sepsiszéki, a másik felét a marosszéki településeken.

A zászlókat tartószerkezettel, hat méteres rúddal együtt adják át, ezek felállításához nincs szükség építkezési engedélyre, mert a négy betonlappal rögzített talapzat mozgatható.

A zászlókat, és a tartószerkezeteket ingyen adják, az egyházak csupán a szállítást kell megoldják.

A sepsiszékiek egy sepsiszentgyörgyi csarnokból vihetik el a zászlókat és az egyéb kellékeket. A Sepsiszéki Székely Tanács körlevelet küldött a lelkészeknek, már mind a 25 zászlónak került gazdája.

Eddig Rétyen húzták már fel a zászlót, húsvétkor pedig Kökösben, Uzonban, Étfalvazoltánban, Maksán, Eresztevényen, Málnáson, Oltszemen is felszentelték azokat.

Gazda Zoltán elmondta, a nagy érdeklődés jelzi, hogy a közösségek számára fontosak a szimbólumaink. Ha már közterületről száműzték a székely zászlót, a polgármesteri hivatalok homlokzatára nem lehet kitűzni, akkor a templomok udvarára, magánterületen állítsuk fel. A templomok fontos közösségi helyek, általában a települések központjában vannak, így az adomány székely zászlók jó helyen lesznek – mondta Gazda Zoltán. Hozzátette, az akciót folytatják, a közeljövőben a több székely széken is tervezik a zászló-adományozást.

Szerző: Bíró Blanka

Forrás: szekelyhon.ro

2018.04.04.