Kiemelt híreink

A székely zászló használata miatt büntették meg a csíkszeredai polgármestert

Tetemes, 75 ezer lejes (5,25 millió forint) bírságot rótt ki a Hargita megyei törvényszék szerdán Ráduly Róbert Kálmán csíkszeredai polgármesterre amiatt, hogy egy jogerős bírósági ítélet ellenére nem távolította el a székely zászlót a Csíki Játékszín előtti zászlórúdról.

Az ítélet kivonatát a romániai bíróságok portálján tették közzé. A polgármestert ugyanaz az Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC) perelte be a zászló eltávolításának az elmulasztásáért, amelyik a 2016-ban a zászló eltávolításáért is pert indított. Az első fokon eljáró törvényszék szerdai ítéletében közölte: Ráduly Róbert Kálmánnak az országos minimálbér húsz százalékával egyenértékű késedelmi bírságot kell fizetnie minden nap késlekedésért, és ez a bírság a jogerős ítélet kihirdetésétől számítva ma már 75 130 lejt tesz ki. A törvényszék ugyanakkor elutasította az ADEC-nek azt a kérését, hogy az egyesület is részesüljön a késedelmi bírságból. Az ADEC alapító elnöke, Dan Tanasa azt írta az ítéletről a blogján: "miközben (a magyarok) arra panaszkodnak, hogy az elképzelt jogaikat nem tartják be, az RMDSZ vezetői elutasítják a jogerős ítéletek végrehajtását, dacolván a román alkotmánnyal és a román igazságszolgáltatással. Ezután ugyanezek az ultrasovén és ultranacionalista RMDSZ-es vezetők amiatt siránkoznak, hogy Románia nem jogállam". Ráduly Róbert Kálmán az MTI-nek elmondta: egyelőre nem kapott tájékoztatást az ítéletről. "A szekus világ továbbra is működik" - vélekedett az elöljáró az egykori román kommunista politikai rendőrségre, a securitatéra utalva. Hozzátette: "A szekusok találták ki, hogy miként lehet a székely zászlókat bírósági úton eltávolíttatni, ők írták meg erre a forgatókönyvet, ők írták elő a bíróknak az ítéletet, és most ezt zongorázzák". Romániában a Victor Ponta baloldali kormánya által kinevezett prefektusok indítottak bírósági eljárásokat 2013-ban a székely zászlót hivatalaikra kitűző székelyföldi polgármesterek ellen. Az eljárásokat később a köztereken elhelyezett zászlókra is kiterjesztették. 2014-től az ADEC "szakosodott" a székelyföldi magyar ügyekre, több mint száz pert indított a székelyföldi magyar elöljárók ellen a zászlók kitűzése és magyar feliratok miatt. (Forrás: MTI)

Bővebben:

Tisztújítás a Székelyföldért Társaságnál

Ezúton szeretnénk tájékoztatni mindenkit, aki az Egyesület munkáját követi, hogy 2018. 06. 08-án tisztújítást tartott szervezetünk, mivel az előző elnökség mandátuma lejárt. A tagság a Székelyföldért Társaság új elnökének Incze Árpádot, alelnöknek Cseresznyés Mihályt, míg titkárnak Puskás Imrét választotta.

Incze Árpád megválasztása után megköszönte az eddigi elnökség áldozatos munkáját. Az újonnan megválasztott vezető erősebb együttműködést szorgalmaz a székelység irányába elkötelezett anyaországi és határon túli politikai és társadalmi szereplőkkel, mivel véleménye szerint csak egységes fellépéssel lehet hatékony döntéseket hozni és kiemelkedő eredményeket elérni.

Az új elnök az autonómia melletti küzdelemben a korábbiaknál hangsúlyosabb szerepet kíván adni a székely kultúrának és sportnak.

Az Egyesület egyik jövőbeni célja, hogy a hazai székely körök ernyőszervezete lehessen, segítse ezen szervezetek koordinált működését. Ennek érdekében a közeljövőben találkozót kezdeményez ezeknek a vezetőivel. Incze Árpád köszönetet mond mindazoknak, akik erkölcsileg és anyagilag segítették az elmúlt években az egyesület munkáját és reméli, hogy támogatásuk a jövőben is megmarad.

Az Egyesület új tagfelvételeket is tervez a jövőben. 

2018.június 15.

Székelyföldért Társaság

Bővebben:

Leszavazva bár, de törve nem: ismét az autonómiastatútum beterjesztésére készül az SZNT

Székelyföld területi autonómiája statútumtervezetének a negyedik parlamenti beterjesztésére készül a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) azt követően, hogy kedden a román szenátus harmadjára is elutasította az SZNT által kidolgozott törvénytervezetet.

Bővebben:

NEA

Médiapartnereink

 

Main Menu

Támogatóink

Közvitára bocsátották a Kulcsár-Terza József háromszéki parlamenti képviselő által tavaly decemberben egyéni törvényjavaslatként iktatott autonómiatervezetet, amelyet a parlament honlapján lehet tanulmányozni, illetve amelyhez március 6-áig lehet hozzászólni, és módosításokat javasolni.

A Magyar Polgári Párt (MPP) politikusa megkeresésünkre elmondta: a kormánynak és a parlament törvényhozói tanácsának február 26-áig kell véleményeznie a statútumot, amelyet a közvita lezárása után a képviselőház szakbizottságai vitatnak meg.

Kulcsár-Terza számításai szerint a tervezetet a tavaszi parlamenti ülésszak folyamán tűzik a képviselőház napirendjére, a dokumentumot ugyanakkor mindkét háznak el kell fogadnia. A képviselő hangsúlyozta: az ügyet nem lehet eltussolni, hiszen ha 45 munkanap után nem tűzik napirendre, a tervezet hallgatólagosan átmegy.

Kulcsár-Terza reméli, hogy a szakbizottságokban és a plénumban is „normális hangvételű” vita bontakozik ki az autonómiastatútumról. Az a cél, hogy létrejöjjön a párbeszéd, tárgyalni tudjunk, elmondhassuk, hogy mi mit akarunk, és megértessük, az autonómia nem jelent határmódosítást – szögezte le a képviselő.

Az MPP politikusa – aki az RMDSZ listáján jutott be a parlamentbe – nem a polgári párt és a szövetség közös, hanem a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) által összeállított autonómiatervezetet iktatta a parlamentben egyéni javaslatként.

Később azonban Benkő Erika, az RMDSZ háromszéki képviselője és Fejér László Ödön szenátor is azt nyilatkozta lapunknak, hogy aláírták volna a kezdeményezést, de Kulcsár-Terza nem kereste meg őket ez ügyben formálisan.

Az RMDSZ és az MPP politikusai egyébként az alkotmányossági akadályok miatt nem sok esélyt látnak arra, hogy a tervezetről érdemi vitát lehet folytatni. Szerintük az önrendelkezéshez kétlépcsős folyamat vezet: előbb módosítani kell az alaptörvényt, majd jöhet s törvényhozási folyamat.

Korodi Attila, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője korábban arra a kérdésünkre, hogy ha a helyzet úgy hozza, megszavazzák-e a tervezetet, mindössze annyit mondott: részt vesznek a vitában, és elmondják az érvrendszerüket a közösségi jogok érvényesítéséről, az autonóm intézményrendszer fontosságáról. Az SZNT statútuma egyébként már kétszer is megjárta a parlamentet, mindkét esetben vita nélkül elutasították.

Szerző: Bíró Blanka

Forrás: szekelyhon.ro

2018.02.21.

Feliratkozás hírlevélre

Képek

Kereső

Bejelentkezés