Kiemelt híreink

Strasbourgban bizonyítanák be, hogy jogsértés érte a gyergyószentmiklósiakat

Mivel intézményvezetőként nem fordulhatnak az Emberi Jogok Európai Bíróságához, magánszemélyként pereli be a román államot tíz gyergyószentmiklósi személy: Nagy Zoltán jelenlegi és Mezei János korábbi polgármester, több jelenlegi és korábbi önkormányzati képviselő, valamint a Székely Nemzeti Tanács helyi szervezetének tagjai.

Bővebben:

Zászlóper az Emberi Jogok Európai Bíróságán

A támogató íveket még alá lehet írni a hónap folyamán

Bővebben:

Tudose-nyilatkozat – Egyes román publicisták is bírálták az akasztással fenyegetőző román kormányfőt

A román parlamenti pártok és politikusok hallgatása közepette elsőként a bukaresti ellenzéki média két ismert publicistája emelt szót román részről Mihai Tudose kormányfő kijelentése ellen, aki akasztással fenyegetőzött az erdélyi magyar pártok közös autonómiaköveteléseit kommentálva.

Bővebben:

Médiapartnereink

 

Main Menu

Támogatóink

Hangzatos név mögé bújnak a román szélsőségesek, és Európához (legalábbis annak közép és nyugati részéhez) méltatlan módon a 21. században olyan védekező állásra kényszerítik a székely közösséget, aminek probléma értékét a nyugati demokráciában talán meg sem értik.

Míg Románia szerte a régióknak, városoknak lehet saját zászlójuk, azt kitűzhetik közterületre, közintézményekre, ez nem igaz az ország közepén elhelyezkedő régióra, Székelyföldre, ahol vagy a prefektus, vagy a román propagandagépezet valamelyik szolgálatos civil szervezete viszi román bíróság elé a székely zászló, de akár még a székely városzászlók ügyét is. Míg Magyarországon soha nem volt annyira szélsőséges szervezet, amelyet zavarna a gyulai vagy battonyai középületekre kitűzött román zászló, addig Romániában egy nevében méltóságról és emberi jogokról beszélő civil szervezet főfoglalkozása a bírósági keresetek benyújtása a székely zászlók kitűzése ellen, a román bíróságok meg sokszor csak a települések nevét kell kicseréljék az elmarasztaló ítéletek közlésekor.

Hasonló folyamat játszódott le Gyergyószentmiklós esetében is, ahol immár a székely és a városzászló ügyében megszületett az elmarasztaló ítélet indoklása, amivel az érintettek (a polgármester, az önkormányzati képviselők, a települési székely tanács tagjai) az Emberjogi Bíróságon készülnek panaszt tenni diszkrimináció miatt. A Székelyföldért Társaság messzemenően támogatja a gyergyószentmiklósiak ügyét és nem csak erkölcsileg, hanem anyagilag is felkarolja ezt a kezdeményezést. A kereset elkészítéséhez felkértük a strasbourgi bíróságnál már gyakorlatot szerzett dr. Karsai Dániel budapesti ügyvédet. A per célja, hogy a bíróság kötelezze Romániát, tartsa tiszteletben saját alkotmányát és törvényeit, hogy az EU és az ország zászlaja mellett a régió és a város zászlaját is használhassák.

A keresetet ugyan választott, vagyis nagyobb legitimációval rendelkező személyek adják be, de hogy a jogsértés jelentőségét ne lehessen lekicsinyleni, ezért aláírásgyűjtésbe kezdünk azért, nehogy a bíróság azzal utasítsa el a bíróság a kereset befogadását, hogy az elszenvedett jogsérelem nem jelentős. Arra kérjük a gyergyószentmiklósiakat, hogy minél nagyobb számban írják alá a támogató íveket, azzal segítve a kereset sikerét.

További részleteket olvashatnak itt: http://blog.sic.hu/aruszsolt/2017/12/11/fejlemenyek-a-gyergyoszentmiklosi-zaszloperben/

Érd, 2017. december 11.

György-Mózes Árpád

elnök

Székelyföldért Társaság

Feliratkozás hírlevélre

Képek

Kereső

Bejelentkezés