Kiemelt híreink

A székely zászló használata miatt büntették meg a csíkszeredai polgármestert

Tetemes, 75 ezer lejes (5,25 millió forint) bírságot rótt ki a Hargita megyei törvényszék szerdán Ráduly Róbert Kálmán csíkszeredai polgármesterre amiatt, hogy egy jogerős bírósági ítélet ellenére nem távolította el a székely zászlót a Csíki Játékszín előtti zászlórúdról.

Az ítélet kivonatát a romániai bíróságok portálján tették közzé. A polgármestert ugyanaz az Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC) perelte be a zászló eltávolításának az elmulasztásáért, amelyik a 2016-ban a zászló eltávolításáért is pert indított. Az első fokon eljáró törvényszék szerdai ítéletében közölte: Ráduly Róbert Kálmánnak az országos minimálbér húsz százalékával egyenértékű késedelmi bírságot kell fizetnie minden nap késlekedésért, és ez a bírság a jogerős ítélet kihirdetésétől számítva ma már 75 130 lejt tesz ki. A törvényszék ugyanakkor elutasította az ADEC-nek azt a kérését, hogy az egyesület is részesüljön a késedelmi bírságból. Az ADEC alapító elnöke, Dan Tanasa azt írta az ítéletről a blogján: "miközben (a magyarok) arra panaszkodnak, hogy az elképzelt jogaikat nem tartják be, az RMDSZ vezetői elutasítják a jogerős ítéletek végrehajtását, dacolván a román alkotmánnyal és a román igazságszolgáltatással. Ezután ugyanezek az ultrasovén és ultranacionalista RMDSZ-es vezetők amiatt siránkoznak, hogy Románia nem jogállam". Ráduly Róbert Kálmán az MTI-nek elmondta: egyelőre nem kapott tájékoztatást az ítéletről. "A szekus világ továbbra is működik" - vélekedett az elöljáró az egykori román kommunista politikai rendőrségre, a securitatéra utalva. Hozzátette: "A szekusok találták ki, hogy miként lehet a székely zászlókat bírósági úton eltávolíttatni, ők írták meg erre a forgatókönyvet, ők írták elő a bíróknak az ítéletet, és most ezt zongorázzák". Romániában a Victor Ponta baloldali kormánya által kinevezett prefektusok indítottak bírósági eljárásokat 2013-ban a székely zászlót hivatalaikra kitűző székelyföldi polgármesterek ellen. Az eljárásokat később a köztereken elhelyezett zászlókra is kiterjesztették. 2014-től az ADEC "szakosodott" a székelyföldi magyar ügyekre, több mint száz pert indított a székelyföldi magyar elöljárók ellen a zászlók kitűzése és magyar feliratok miatt. (Forrás: MTI)

Bővebben:

Tisztújítás a Székelyföldért Társaságnál

Ezúton szeretnénk tájékoztatni mindenkit, aki az Egyesület munkáját követi, hogy 2018. 06. 08-án tisztújítást tartott szervezetünk, mivel az előző elnökség mandátuma lejárt. A tagság a Székelyföldért Társaság új elnökének Incze Árpádot, alelnöknek Cseresznyés Mihályt, míg titkárnak Puskás Imrét választotta.

Incze Árpád megválasztása után megköszönte az eddigi elnökség áldozatos munkáját. Az újonnan megválasztott vezető erősebb együttműködést szorgalmaz a székelység irányába elkötelezett anyaországi és határon túli politikai és társadalmi szereplőkkel, mivel véleménye szerint csak egységes fellépéssel lehet hatékony döntéseket hozni és kiemelkedő eredményeket elérni.

Az új elnök az autonómia melletti küzdelemben a korábbiaknál hangsúlyosabb szerepet kíván adni a székely kultúrának és sportnak.

Az Egyesület egyik jövőbeni célja, hogy a hazai székely körök ernyőszervezete lehessen, segítse ezen szervezetek koordinált működését. Ennek érdekében a közeljövőben találkozót kezdeményez ezeknek a vezetőivel. Incze Árpád köszönetet mond mindazoknak, akik erkölcsileg és anyagilag segítették az elmúlt években az egyesület munkáját és reméli, hogy támogatásuk a jövőben is megmarad.

Az Egyesület új tagfelvételeket is tervez a jövőben. 

2018.június 15.

Székelyföldért Társaság

Bővebben:

Leszavazva bár, de törve nem: ismét az autonómiastatútum beterjesztésére készül az SZNT

Székelyföld területi autonómiája statútumtervezetének a negyedik parlamenti beterjesztésére készül a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) azt követően, hogy kedden a román szenátus harmadjára is elutasította az SZNT által kidolgozott törvénytervezetet.

Bővebben:

NEA

Médiapartnereink

 

Main Menu

Támogatóink

A nemrég történt miccses provokáció igazolja, hogy mekkora hullámokat is verhet Romániában a szándékos gyűlöletkeltés. A hamisra vágott videofelvétellel szemben azonban Székelyföldnek megvan a „hivatásos magyarevője” is, aki néhol hallgatólagos, néhol nyílt hatósági támogatással támadja a székelyföldi magyar jelképeket és a magyar nyelv használatát.

A Dan Tanasă-jelenségnek az is aktualitást ad, hogy tavaly nyújtott be keresetet Székelyudvarhely polgármestere ellen az általa vezetett Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC), amely szerint a székely zászlók és a város lobogói törvénytelenül vannak kitűzve a polgármesteri hivatal bejárata felett, valamint az ülésteremben, ezért a perben azok eltávolítását szeretné elérni. Az udvarhelyi zászlóperben hamarosan döntés várható.

Lustának semmiképpen nem nevezhető Dan Tanasă, hiszen (a teljesség igénye nélkül) pert indított Csíkrákos, Csíkszereda, Csíkdánfalva, Csíkkozmás, Gyergyószentmiklós, Korond, Székelykeresztúr, Székelyudvarhely, Kézdivásárhely, Madéfalva, Felsőboldogfalva önkormányzata, valamint Hargita Megye Tanácsa ellen, továbbá kérelmeket nyújtott be Sepsiszentgyörgy, Csíkcsicsó, Gyergyóditró, Makfalva, Csíkszentdomokos önkormányzatához, illetve Kovászna Megye Tanácsához és a megye több településének polgármesteri hivatalához a magyar feliratok és székely zászlók ellen. Ez a lista csak bővül 2017 áprilisa óta, amikor először listáztuk azokat az eljárásokat, amelyeket Tanasă egyesülete kezdeményezett.

Nem mindig sürgős az eljárás

Furcsa mód az általa kezdeményezett bírósági eljárások előbb-utóbb jogerőre emelkednek, de nem mondható el ugyanez a Dan Tanasă ellen indított perek esetében.

Még 2016 elején a legfelsőbb bírósághoz fordult Kis Péter Spanyolországban élő román állampolgár, aki erőszakra és gyűlöletre való bujtogatással vádolja a magyarság körében hivatásos feljelentőként ismert Dan Tanasă bloggert, a Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC) vezetőjét.

Kis Péter kivizsgálást sürgetett, és arra hívta fel Románia főügyészének figyelmét, hogy a román fejedelemségek egyesülésének január 24-ei évfordulóját nem sértheti a Sepsiszentgyörgy polgármesteri hivatalának homlokzatára kitűzött gyászlobogó, amelyet a város egyik díszpolgárának tiszteletére vontak fel, s amelyet Tanasă úgy értelmezett, hogy a városháza nem tiszteli a román ünnepeket és szimbólumokat. Ezt a tiszteletet egyébként több mint húsz éve megadják a város díszpolgárainak. A Legfelsőbb Semmítő- és Ítélőszéknek küldött levelében Kis Péter rámutatott: Tanasă nyilvános támadása magyarellenes, uszító hangvételű, gyűlöletkeltésre alkalmas. A panasznak azóta sincs semmi következménye.

De a Diszkriminációellenes Tanács is jócskán kifutott a kilencvennapos elbírálási határidőből azon panasz kapcsán, amelyet a gyergyószentmiklósi Árus Zsolt István nyújtott be Tanasă 2008 óta tartó gyűlöletkeltő tevékenysége miatt még 2017. április 4-én. Árus eltökélte, ha továbbra sem kap érdemi választ, bírósághoz fordul.

Hátszele, na az van

Ha végigkövetjük Dan Tanasă Facebook-profilját, megnézzük a keresztlájkokat, a posztolások idejét, összeáll a kép: napi kapcsolatban van a magyarlakta megyék egykori és jelenlegi román prefektusaival, a Kovászna megyei fogyasztóvédelem vezetőjével, Ioan Selejan egykori székelyföldi ortodox püspökkel, az érintett megyékben lakó románok különféle szervezeteivel, de a magyarellenes megnyilvánulásokról hírhedt tévéadóknak is gyakori vendége.

A bloggert „áldásos tevékenységéért” valóságos díjeső is megtalálta az elmúlt években: a Hargita–Kovászna megyei románok védelmében kifejtett bátorságáért a Voiculescu család alapítványa 50 ezer lejes pénzjutalommal járó elismerésben részesítette, megkapta a szabad sajtóért kifejtett Bátorság-díjat, valamint a Hargita–Kovászna–Maros megyei románok civil fórumának elismerő oklevelét is.

A Ceaușescu-rendszer egykori működtetőjéből lett médiamágnás és nagyvállalkozó oligarcháról, Dan Voiculescuról jó tudni, hogy az országos korrupcióellenes ügyészség (DNA) vádemelése nyomán tíz év letöltendő börtönbüntetésre ítélték. Voiculescu médiatermékeinek, így például az Antena 3 televízió nem éppen magyarbarátságáról híres beszélgetőműsorainak is gyakori vendége Tanasă.

Nem hagyjuk annyiban

Tanasă és egyesülete magyarellenes és gyűlöletkeltő tevékenységének gyanúja miatt az Udvarhelyi Híradó a kolozsvári jogvédő egyesülettől kért és kapott támogatást.

Jogi szempontok alapján igyekszünk átvilágítani Dan Tanasă kereseteit, beadványait, megnyilvánulásait, s minden olyan esetben, amelyben felmerül a gyűlöletkeltés és magyarellenesség gyanúja, panaszt teszünk.

Ki is Dan Tanasă?

A nyolcvanas években, a Ceaușescu-féle iparosításkor Moldvából Sepsiszentgyörgyre betelepített egyszerű román munkásszülők gyereke. Ő már a székelyföldi településen született, ott végzett (román nyelvű) középiskolát, aztán Facebook-profilja szerint a brassói Transilvania Egyetem pszichológia és neveléstudományi karán diplomázott, majd 2011-ben mesterfokozatot szerzett kommunikációból és PR-ból. Szakdolgozata a Románia és a románok a romániai magyar nyelvű sajtóban címet viselte. Saját bevallása szerint 2008 óta ír „az RMDSZ és a Magyar Polgári Párt által irányított helyi önkormányzatok vaskos visszaéléseiről”, amelyeket Hargita és Kovászna megye román lakosai ellen követnek el.

(Cikkünkhöz szó szerinti szemelvényeket is használtunk az Udvarhelyi Híradó, Krónika, Székelyhon és Magyar Nemzet vonatkozó írásaiból.)

Szerző: Szőke László

Forrás: szekelyhon.ro

2017.09.18.

Feliratkozás hírlevélre

Képek

Kereső

Bejelentkezés