Őrtüzek az autonómiáért

A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) kezdeményezésére ezentúl október utolsó vasárnapja Székelyföld autonómiájának napja lesz. Ennek jegyében az SZNT felhívással fordult a világ keresztény magyar gyülekezeteihez, hogy idén október 30-án szentmiséken, istentiszteleteken imádkozzanak Székelyföld területi autonómiájáért. Ugyanakkor arra kérik Székelyföld önkormányzatait, vállalkozóit, civil szervezeteit, hogy ugyanezen a napon 17.30 órától őrtüzekkel, fáklyákkal, gyertyákkal világítsák ki Székelyföld minden települését, „nyomatékosítva az autonómia iránti elkötelezettségünket, s tiltakozva a román kormány erőszakos – számunkra hátrányos –, a közigazgatás átszervezését célzó tervei ellen” – áll az SZNT közleményében.

Az SZNT levélben kérte partnerségre a politikai pártokat, szervezeteket, és – mint írják – senkitől nem érkezett visszautasítás. A rendezvényeken elhangzik az SZNT által elkészített kiáltvány is, melyet román és angol nyelven eljuttatnak a hazai, illetve nemzetközi szervekhez, diplomáciai kirendeltségekhez. Háromszéken, Sepsiszentgyörgyön az Erzsébet parkban a ’48-as emlékmű előtt gyúlnak gyertyák, Székelyföld térképét is gyertyákkal jelenítik meg.

A gyertyagyújtást követően a Míves Házban nemzetközi kiállítás nyílik Alkalmazott autonómia címmel. Sepsiszentgyörgyről élő kapcsolásban jelentkezik a Magyar Televízió is, miként a farkaslaki Gordon-tetőről és Makfalváról is. A Kovásznához tartozó Csomakőrösön, miként a tavaly is, gázolajas fűrészporral kirakott Székelyföld-térkép fog lobogni az őrtűz mellett, de máglyák fognak fényleni a történelmi helyszíneken is, az Óriáspince-tetőn, a Perkőn vagy a zabolai Halom-tetőn és az ozsdolai Hilib-tetőn. Baróton a Millenniumi parkban gyúlnak fel az autonómia fényei. A helyszínek listáját az esemény Facebook-oldalán lehet megtekinteni. A szervezők arra kérik a résztvevőket, hogy az őrtüzek mellé is vigyenek fáklyákat, gyertyákat, és minél több, a román hatóságok által üldözött székely zászlót.

Forrás: 3szek.ro

2016.10.27.