Fellobbannak az őrtüzek október utolsó vasárnapján Székelyföldön

Őrtüzekkel világítják ki Székelyföldet október 30-án vasárnap Székelyföld autonómiájának napja alkalmából, az ezzel kapcsolatos részletekről Veress Dávid, az akciót kezdeményező Székely Nemzeti Tanács (SZNT) csíkszéki elnöke sajtótájékoztatón számolt be.

Veress Dávid emlékeztetett, hogy szeptember 29-én felhívással fordultak a székelyföldi önkormányzatokhoz, illetve a magyar történelmi egyházakhoz, hogy október 30-án találják meg a módját, s templomaikban a székely szabadságért imádkozzanak a közösségek.

Emellett este fél hatkor a települések – önkormányzatok, közbirtokosságok, civil szervezetek által meghatározott – központi terein lármafák, fáklyák, gyertyák gyújtására kérték az illetékeseket. Mint kiderült, elképzelésük szerint ezt követően minden évben október utolsó vasárnapján ilyen módon ünnepelnék Székelyföld Autonómiájának Napját, tudva, hogy az autonómiáért folytatott harc hosszú lesz, amely elkötelezettséget és kitartást követel a székelyektől. Megjegyezte továbbá, jelzés is lenne az esemény, hogy a székelység jogos autonómiaigényét nem lehet betiltani: „a zászlókat ugyan levehetik, de a lelkekben levő elgondolást nem tudják kiirtani”.

A felhívásukra több visszajelzés is érkezett Csík-térségéből: a kedd esti adatok szerint biztosan lesz őrtűzgyújtás Csíkszeredában – ahol a Csíki Székely Múzeum melletti parkolóhoz várják az érdekelteket –, Tusnádfürdőn, Csíkszentgyörgyön, Csíkszentmártonon, Csíkszentkirályon, Csíkkozmáson, Csíkpálfalván, Gyimesközéplokon, Gyimesfelsőlokon, Csíkszentmihályon, Csíkcsicsóban, Csíkmadarason, Csíkdánfalván, illetve Csíkszentdomokoson. A települések jelentkezését a továbbiakban is várják. Veress megjegyezte, idén azért nem csak a határtelepüléseken gyúlnak majd lármafák, hogy minél többen, minden korosztály részt vehessen az eseményen.

A sajtótájékoztatón részt vettek a székelyföldi magyar pártok képviselői is, akik hangsúlyozták: ahogyan eddig, úgy ezt követően is támogatni fogják „a közös ügyet”, azaz az autonómiatörekvéseket. Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere hozzászólásában párhuzamba állította a mindenszentekkori megemlékezést a vasárnapi rendezvénnyel, szerinte mindkét alkalom lehetőséget biztosít a múltba tekintésre, ugyanakkor a jeladásra, hogy még vagyunk, megmaradtunk. Újságírói kérdésre válaszolva a polgármester azt is elmondta, hogy a székely zászlók miatti támadások cáfolják azt a felvetést, hogy a román kormány nem venne tudomást a székelyekről. Belátta ugyanakkor, hogy nem elég hangsúlyos ez a kérdés, de jó lehetőségnek tartja a vasárnapi rendezvényt az erről való beszélgetésre, a politikai elit állásfoglalására.

Kérdésünkre, hogy a korábbi hasonló események kapcsán milyen volt a helyiek érdeklődése, mik a tapasztalataik, Veress Dávid kifejtette, soha nem lehetnek elégedettek a résztvevők számával, mivel akkor nem lennének motiváltak, hátradőlnének és nem tennék a dolgukat. Tőke Ervin, az Erdélyi Magyar Néppárt csíkszeredai önkormányzati képviselője hozzátette: „ijesztő méreteket öltött – elsősorban Csíkszéken – az a réteg, amely érdektelenné vált az ehhez hasonló események iránt. Ezeknek az embereknek azt kell megérteniük, hogy ahogyan a munkahelyen is csak a cselekvés után jár a fizetés, úgy minden más – így a szabadságjogok – területen is tenni kell azért, hogy megkaphassák a fizetséget”.

Az RMDSZ Csíki Területi Szervezete felkérte helyi elnökeit és polgármestereit, hogy támogassák a Székely Nemzeti Tanács október 30-i kezdeményezését, és gyújtsanak településeiken 17.30 órától fáklyát, tüzet vagy gyertyákat annak jeléül, hogy a székely közösségek kiállnak az autonómia mellett – áll a szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményben. Mint ismertetik, az RMDSZ Csíki Területi Szervezete már több alkalommal is szervezett őrtűz- és lármafa gyújtást: 2008 májusában, 2009 februárjában, 2012 és 2013 júniusában a térség majdnem minden településén egy időben gyúlt ki a székely összefogás tüze.

Székelyföld autonómiájának napjáról

A Székely Nemzeti Tanács kezdeményezésére ezentúl október utolsó vasárnapja Székelyföld autonómiájának napja lesz – olvasható a Gazda Zoltán főszervező által jegyzett közleményben. Ennek jegyében felhívással fordulnak a világ keresztény magyar gyülekezeteihez, hogy idén október 30-án szentmiséken, istentiszteleteken imádkozzanak Székelyföld területi autonómiájáért. Szintén felhívásban, de személyes megkereséssel is kérik Székelyföld önkormányzatait, vállalkozóit, civil szervezeteit, hogy ugyanezen a napon 17 óra 30 perctől őrtüzekkel, fáklyákkal, gyertyákkal világítsák ki Székelyföld minden települését, nyomatékosítva az autonómia iránti elkötelezettségünket, tiltakozva a román kormány erőszakos – számunkra hátrányos – a közigazgatás átszervezését célzó tervei ellen. „Levélben kértük partnerségre a politikai pártokat, szervezeteket, senkitől nem érkezett visszautasítás. A rendezvényeken elhangzik a Székely Nemzeti Tanács által elkészített kiáltvány is, melyet román és angol nyelven eljuttatunk a hazai, illetve nemzetközi szervekhez, diplomáciai kirendeltségekhez. Az őrtüzek mellé is vigyenek a résztvevők fáklyákat, gyertyákat, és minél több, a román hatóságok által üldözött székely zászlót. Sepsiszentgyörgyről élő kapcsolásban jelentkezik az M1 is, miként a farkaslaki Gordon-tetőről és Makfalváról is. Marosszéken Makfalva község minden településén tüzek gyúlnak” – fogalmazott Gazda Zoltán. A helyszínek listáját az esemény Facebook-csoportjában lehet megtekinteni. A szervezők méltóságteljes tüntetésre kérik a résztvevőket, valamint arra is, hogy tartsák be a tűzrendészeti előírásokat.

Szerző: Kömény Kamilla

Forrás: szekelyhon.ro

2016.10.26.