Kiemelt híreink

Ülésezett a Székely Nemzeti Tanács Állandó Bizottsága - 2019. február 23.

A Székely Nemzeti Tanács Állandó Bizottsága február 23-i sepsiszentgyörgyi ülésén megerősítette a Székely Nemzeti Tanács alapításakor megfogalmazott elvek és célok melletti töretlen elkötelezettségét, egységét.

Bővebben:

Megerősítette az erdélyi önrendelkezés iránti igényt Marosvásárhelyen tartott együttes ülésén a két nemzeti tanács

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) és a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) együttes ülésen erősítette meg szombaton a marosvásárhelyi Vártemplomban az erdélyi magyarság kulturális autonómia és a székelység területi autonómia iránti igényét. Az együttes ülésen a két nemzeti tanács száz évvel ezelőtti megalakulásáról is megemlékeztek.

Bővebben:

Ismét őrtüzek gyúlnak az autonómiáért – a székely közösség összefogására számít az SZNT

Kitartó a Székely Nemzeti Tanács: ismét lármafák meggyújtására szólítja fel a székely közösséget. A vasárnapra szóló felhívás részeként ugyanakkor közös imára kérik fel a magyar keresztény gyülekezeteket.

Bővebben:

NEA

Médiapartnereink

 

Main Menu

Támogatóink

1625. június 10-én született Apácán, pedagógiai és filozófiai író, a magyar művelődés, tudomány és nevelésügy úttörője.

A gyulafehérvári főiskolán kezdte, majd a református egyház ösztöndíjasaként hollandiai egyetemeken (Franeker, Leiden, Utrecht, Harderwijk) folytatta felsőfokú tanulmányait, ahol keleti nyelveket tanult. 1652-ben kezdett hozzá a Magyar Encyclopaedia megírásához. 1653 augusztus 29-én II. Rákóczi György erdélyi fejedelem a gyulafehérvári kollégium tanárának nevezte ki. 1656. november 20-án a kolozsvári református kollégiumba helyezték át. 1659. végén, 34 évesen halt meg.

Feliratkozás hírlevélre

Képek

Kereső

Bejelentkezés