Kiemelt híreink

Az SZNT közvitára bocsátotta az autonómiatervezete elutasítására adott válaszát

A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) közvitára bocsátotta annak az állásfoglalásának a tervezetét, melyben az autonómiatervezete parlamenti elutasítása során felhozott érvekre válaszol.

Bővebben:

Mindenkit várnak a székely nagygyűlésre

Mindenkit várnak Sepsiszentgyörgyre november 18-án a székely nagygyűlésre, az autonómia megvalósításának ugyanis nem elégséges, de szükséges feltétele a közösség tagjainak minél nagyobb arányú részvétele a küzdelemben, az, hogy az emberek érezzék át ennek fontosságát – mondta Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke sepsiszentgyörgyi sajtótájékoztatóján.

Bővebben:

Székely Nagygyűlés Sepsiszentgyörgyön

A Székely Nemzeti Tanács centenáriumi nagygyűlésére, Sepsiszentgyörgy főterére hívja a székelyeket, 2018. november 18-ára, 13 órára. Legyen ez az emlékező nagygyűlés a székelység és a vele szolidaritást vállaló erdélyi magyar közösség olyan egységes megmozdulása, mint öt évvel ezelőtt a Székelyek Nagy Menetelése volt. Emlékezzünk együtt száz év küzdelmeire, a Székely Nemzeti Tanács alapítóira, a Székely Hadosztályra, és az ötven éve megszüntetett Magyar Autonóm Tartományra. Tekintsük át együtt az utóbbi tizenöt évet is, amely a Székely Nemzeti Tanács újjáalakulása óta telt el.

Bővebben:

NEA

Médiapartnereink

 

Main Menu

Támogatóink

Kisebbfajta csodának tartja Árus Zsolt, hogy az Országos Diszkriminációellenes Tanács megbüntette Dan Tanasăt és a Realitatea televíziót, ám mégsem felhőtlen az öröme.

Az Országos Diszkriminációellenes Tanács egyenként 2000 lejes büntetést rótt ki a magyarellenes feljelentéseiről ismert bloggerre, Dan Tanasăre, illetve a bukaresti székhelyű Realitatea Media Rt.-re. A határozatokat Árus Zsolt panaszai nyomán hozták meg: Tanasăt még tavaly áprilisban, a Realitateát működtető sajtótrösztöt pedig idén januárban jelentette fel a Gyergyószéki Székely Tanács elnöke. Mindkét bepanaszolt esetében Árus azt nehezményezte, hogy „az egész romániai magyar közösséget diszkriminálták, uszítottak, igencsak eredményes módon, sértő és gyűlölködő hozzászólások egész sorát kiváltva”, melyekből bőséges válogatást is mellékelt a panaszokhoz.

Árus Zsolt kisebbfajta csodának nevezte a bírságok kiszabását, ugyanakkor fájlalja a diszkriminációellenes tanács időhúzását egyrészt a döntéshozatalban, másrészt annak kiközlésében, azt gyanítva, a határozat megszületéséhez köze volt az általa eszközölt, „büntetőpanasszal való fenyegetésnek” is. Emellett túlzott kedvezménynek tartja azt, hogy kérése ellenére nem kötelezik a bepanaszoltakat a határozat közzétételére a sajtóban.

Azt sem tartja rendjén, hogy nem kötelezték az uszító szövegek eltávolítását a honlapokról, illetve Facebook-oldalakról. Csupán Tanasă felé van egy ajánlás: tegyen lépéseket a tartalmak eltávolítása érdekében.

Árus a büntetés mértékével sem elégedett. „Tekintettel arra, hogy a diszkrimináció egy egész közösséget érintett, a kiszabható bírság 2000 és 100 ezer lej között van. Ennek a minimumát szabták ki, holott a törvény értelmében is súlyosbító tényező az, ha a diszkrimináció több szempontból is megvalósul, márpedig itt nyelvi és nemzetiségi alapon is diszkrimináltak, ráadásul folytatólagosan. Tehát elvárható lett volna egy súlyosabb büntetés, aminek némi elrettentő jellege is lehetne a jövőre nézve” – fogalmazott a Gyergyószéki Székely Tanács elnöke. Árus szerint mindezek ellenére is érdemes panaszt tenni a hasonló esetekben.

Szerző: Balázs Katalin

Forrás: szekelyhon.ro

2018.08.22.

Feliratkozás hírlevélre

Képek

Kereső

Bejelentkezés