Kiemelt híreink

Mit nyertünk az autonómiastatútum benyújtásával?

Nem meglepetés, hogy a bukaresti képviselőház plénumában hatalmas többséggel elutasították a Székelyföld területi autonómiájáról szóló törvénytervezetet tegnap. A statútum beterjesztése óta eltelt mintegy három és fél hónapnak azonban megvannak a maga tanulságai és megvan a maga fontossága is. Anélkül, hogy délibábokat kergetnénk, vagy azt remélnénk, hogy a parlament felsőháza majd elfogadja jogos önrendelkezési igényünket, a törvénykezdeményezés benyújtásának több olyan pozitív hozadéka is megmutatkozott, amelyek után egy fokkal talán derűlátóbban nézhetünk jogérvényesítési küzdelmünk elé.

Bővebben:

Európa Tanács: szélesíteni kell a kisebbségi nyelvek hivatalos használatát Romániában

Az Európa Tanács jelentést tett közzé csütörtökön, amelyben elismerte, hogy Románia a területén élő legtöbb kisebbség számára messzemenően biztosítja anyanyelvük használatát a kulturális tevékenységek esetében, mindazonáltal arra szólított fel, hogy a kisebbségi nyelvek hivatalos használatát szélesíteni kellene a bírósági és a gazdasági életben.

Bővebben:

Ismét napirendre kerül az önrendelkezés a képviselőházban

Jövő héten ismét a képviselőház napirendjére kerül az autonómiastatútum, amelyet Kulcsár-Terza József iktatott tavaly decemberben. A politikus szerint látszik, hogy a román politikusok nem tudják pontosan, miről szól a tervezet.

Bővebben:

NEA

Médiapartnereink

 

Main Menu

Támogatóink

A Csíkszeredai Bíróság érvénytelenítette a csíkszeredai városháza homlokzatán levő székely- és városzászlók eltávolításáról rendelkező jogerős bírósági végzés végrehajtását. A végrehajtás ellen a megyeszékhely polgármestere élt óvással.

Noha jogerősen megnyerte az ebből a célból indított pert, a Dan Tanasă vezette Méltóságért Európában Polgári Egyesületnek (ADEC) közel egy év után sem sikerült elérnie a csíkszeredai városháza homlokzatára kifüggesztett székely- és városzászlók eltávolítását.

Az általuk kezdeményezett végrehajtási eljárást a bíróság érvénytelenítette.

Eljárásbeli hiányosságok

A Csíkszeredai Bíróság tárgyalta azt az óvást, amelyet a megyeszékhely polgármestere nyújtott be azzal a céllal, hogy megakadályozza a székely- és városzászló eltávolítását a városháza homlokzatáról, miután tavaly tavasszal erre vonatkozóan felszólítás érkezett egy marosvásárhelyi bírósági végrehajtó irodától.

A polgármester először a végrehajtás felfüggesztését kérte, egy másik beadványban pedig több érvet sorakoztattak fel a kényszervégrehajtás ellen, rámutatva különböző eljárásbeli hiányosságokra is. Így azt is kifogásolták, hogy ha a pert államigazgatási eljárás keretében indították, ezért nem lehet a polgári perrendtartás szerint kérni a végrehajtást, a felszólítás ugyanis erre hivatkozik.

Azt is felhozták, hogy a székely zászlónak nincs jogi besorolása Romániában, a periratban pedig úgy szerepel, hogy „îndepărtarea steagului secuiesc” – a székely zászló eltávolítása – román nyelven viszont a steag és a drapel két külön fogalom, utóbbi jelenti egy ország zászlaját.

A bíróság először nem hozott döntést a tavaly júniusban benyújtott óvásról, hanem úgy ítélte meg, hogy nem illetékes ennek elbírálására, és az ügyet a Hargita Megyei Törvényszéknek adta át. A törvényszék tavaly szeptemberben felfüggesztette a végrehajtást, majd a másik óvást a Marosvásárhelyi Ítélőtáblához továbbította, kérve az illetékesség elbírálását.

A döntést ezek után a Csíkszeredai Bíróságra bízták, amely helyt adott az óvásnak, és érvénytelenítette a végrehajtási eljárást.

Van aki ítéletekből tanul

Noha a döntés nem jogerős, Májai László, a megyeszékhely polgármesterét a perben képviselő ügyvéd szerint egy esetleges fellebbezésnek nincs esélye, annyira egyértelműek az általuk felhozott kifogások. Valószínűleg megtanulják a jogot, mert egyesek könyvekből tanulnak, mások ítéletekből – mondta a végrehajtás kezdeményezőiről megkeresésünkre az ügyvéd. Hozzátette, várható, hogy államigazgatási eljárás keretében fogják újra elindítani a végrehajtást.

„Ha kifizették – de kétlem – a 6500 lej végrehajtási díjat, azt elbukták” – emelte ki. Ehhez kapcsolódó hír, hogy az említett marosvásárhelyi végrehajtói iroda időközben pert indított, kényszervégrehajtás engedélyezését követelve – az ADEC ebben a perben hitelezőként van feltüntetve. A keresetet a Hargita Megyei Törvényszékhez nyújtották be, ez viszont úgy döntött, hogy nem illetékes a tárgyalás lefolytatására, és a Csíkszeredai Bíróságnak adja át az ügyet.

Szerző: Kovács Attila

Forrás: szekelyhon.ro

2018.01.09.

Feliratkozás hírlevélre

Képek

Kereső

Bejelentkezés