Kiemelt híreink

A székely zászló használata miatt büntették meg a csíkszeredai polgármestert

Tetemes, 75 ezer lejes (5,25 millió forint) bírságot rótt ki a Hargita megyei törvényszék szerdán Ráduly Róbert Kálmán csíkszeredai polgármesterre amiatt, hogy egy jogerős bírósági ítélet ellenére nem távolította el a székely zászlót a Csíki Játékszín előtti zászlórúdról.

Az ítélet kivonatát a romániai bíróságok portálján tették közzé. A polgármestert ugyanaz az Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC) perelte be a zászló eltávolításának az elmulasztásáért, amelyik a 2016-ban a zászló eltávolításáért is pert indított. Az első fokon eljáró törvényszék szerdai ítéletében közölte: Ráduly Róbert Kálmánnak az országos minimálbér húsz százalékával egyenértékű késedelmi bírságot kell fizetnie minden nap késlekedésért, és ez a bírság a jogerős ítélet kihirdetésétől számítva ma már 75 130 lejt tesz ki. A törvényszék ugyanakkor elutasította az ADEC-nek azt a kérését, hogy az egyesület is részesüljön a késedelmi bírságból. Az ADEC alapító elnöke, Dan Tanasa azt írta az ítéletről a blogján: "miközben (a magyarok) arra panaszkodnak, hogy az elképzelt jogaikat nem tartják be, az RMDSZ vezetői elutasítják a jogerős ítéletek végrehajtását, dacolván a román alkotmánnyal és a román igazságszolgáltatással. Ezután ugyanezek az ultrasovén és ultranacionalista RMDSZ-es vezetők amiatt siránkoznak, hogy Románia nem jogállam". Ráduly Róbert Kálmán az MTI-nek elmondta: egyelőre nem kapott tájékoztatást az ítéletről. "A szekus világ továbbra is működik" - vélekedett az elöljáró az egykori román kommunista politikai rendőrségre, a securitatéra utalva. Hozzátette: "A szekusok találták ki, hogy miként lehet a székely zászlókat bírósági úton eltávolíttatni, ők írták meg erre a forgatókönyvet, ők írták elő a bíróknak az ítéletet, és most ezt zongorázzák". Romániában a Victor Ponta baloldali kormánya által kinevezett prefektusok indítottak bírósági eljárásokat 2013-ban a székely zászlót hivatalaikra kitűző székelyföldi polgármesterek ellen. Az eljárásokat később a köztereken elhelyezett zászlókra is kiterjesztették. 2014-től az ADEC "szakosodott" a székelyföldi magyar ügyekre, több mint száz pert indított a székelyföldi magyar elöljárók ellen a zászlók kitűzése és magyar feliratok miatt. (Forrás: MTI)

Bővebben:

Tisztújítás a Székelyföldért Társaságnál

Ezúton szeretnénk tájékoztatni mindenkit, aki az Egyesület munkáját követi, hogy 2018. 06. 08-án tisztújítást tartott szervezetünk, mivel az előző elnökség mandátuma lejárt. A tagság a Székelyföldért Társaság új elnökének Incze Árpádot, alelnöknek Cseresznyés Mihályt, míg titkárnak Puskás Imrét választotta.

Incze Árpád megválasztása után megköszönte az eddigi elnökség áldozatos munkáját. Az újonnan megválasztott vezető erősebb együttműködést szorgalmaz a székelység irányába elkötelezett anyaországi és határon túli politikai és társadalmi szereplőkkel, mivel véleménye szerint csak egységes fellépéssel lehet hatékony döntéseket hozni és kiemelkedő eredményeket elérni.

Az új elnök az autonómia melletti küzdelemben a korábbiaknál hangsúlyosabb szerepet kíván adni a székely kultúrának és sportnak.

Az Egyesület egyik jövőbeni célja, hogy a hazai székely körök ernyőszervezete lehessen, segítse ezen szervezetek koordinált működését. Ennek érdekében a közeljövőben találkozót kezdeményez ezeknek a vezetőivel. Incze Árpád köszönetet mond mindazoknak, akik erkölcsileg és anyagilag segítették az elmúlt években az egyesület munkáját és reméli, hogy támogatásuk a jövőben is megmarad.

Az Egyesület új tagfelvételeket is tervez a jövőben. 

2018.június 15.

Székelyföldért Társaság

Bővebben:

Leszavazva bár, de törve nem: ismét az autonómiastatútum beterjesztésére készül az SZNT

Székelyföld területi autonómiája statútumtervezetének a negyedik parlamenti beterjesztésére készül a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) azt követően, hogy kedden a román szenátus harmadjára is elutasította az SZNT által kidolgozott törvénytervezetet.

Bővebben:

NEA

Médiapartnereink

 

Main Menu

Támogatóink

A Csíkszeredai Bíróság érvénytelenítette a csíkszeredai városháza homlokzatán levő székely- és városzászlók eltávolításáról rendelkező jogerős bírósági végzés végrehajtását. A végrehajtás ellen a megyeszékhely polgármestere élt óvással.

Noha jogerősen megnyerte az ebből a célból indított pert, a Dan Tanasă vezette Méltóságért Európában Polgári Egyesületnek (ADEC) közel egy év után sem sikerült elérnie a csíkszeredai városháza homlokzatára kifüggesztett székely- és városzászlók eltávolítását.

Az általuk kezdeményezett végrehajtási eljárást a bíróság érvénytelenítette.

Eljárásbeli hiányosságok

A Csíkszeredai Bíróság tárgyalta azt az óvást, amelyet a megyeszékhely polgármestere nyújtott be azzal a céllal, hogy megakadályozza a székely- és városzászló eltávolítását a városháza homlokzatáról, miután tavaly tavasszal erre vonatkozóan felszólítás érkezett egy marosvásárhelyi bírósági végrehajtó irodától.

A polgármester először a végrehajtás felfüggesztését kérte, egy másik beadványban pedig több érvet sorakoztattak fel a kényszervégrehajtás ellen, rámutatva különböző eljárásbeli hiányosságokra is. Így azt is kifogásolták, hogy ha a pert államigazgatási eljárás keretében indították, ezért nem lehet a polgári perrendtartás szerint kérni a végrehajtást, a felszólítás ugyanis erre hivatkozik.

Azt is felhozták, hogy a székely zászlónak nincs jogi besorolása Romániában, a periratban pedig úgy szerepel, hogy „îndepărtarea steagului secuiesc” – a székely zászló eltávolítása – román nyelven viszont a steag és a drapel két külön fogalom, utóbbi jelenti egy ország zászlaját.

A bíróság először nem hozott döntést a tavaly júniusban benyújtott óvásról, hanem úgy ítélte meg, hogy nem illetékes ennek elbírálására, és az ügyet a Hargita Megyei Törvényszéknek adta át. A törvényszék tavaly szeptemberben felfüggesztette a végrehajtást, majd a másik óvást a Marosvásárhelyi Ítélőtáblához továbbította, kérve az illetékesség elbírálását.

A döntést ezek után a Csíkszeredai Bíróságra bízták, amely helyt adott az óvásnak, és érvénytelenítette a végrehajtási eljárást.

Van aki ítéletekből tanul

Noha a döntés nem jogerős, Májai László, a megyeszékhely polgármesterét a perben képviselő ügyvéd szerint egy esetleges fellebbezésnek nincs esélye, annyira egyértelműek az általuk felhozott kifogások. Valószínűleg megtanulják a jogot, mert egyesek könyvekből tanulnak, mások ítéletekből – mondta a végrehajtás kezdeményezőiről megkeresésünkre az ügyvéd. Hozzátette, várható, hogy államigazgatási eljárás keretében fogják újra elindítani a végrehajtást.

„Ha kifizették – de kétlem – a 6500 lej végrehajtási díjat, azt elbukták” – emelte ki. Ehhez kapcsolódó hír, hogy az említett marosvásárhelyi végrehajtói iroda időközben pert indított, kényszervégrehajtás engedélyezését követelve – az ADEC ebben a perben hitelezőként van feltüntetve. A keresetet a Hargita Megyei Törvényszékhez nyújtották be, ez viszont úgy döntött, hogy nem illetékes a tárgyalás lefolytatására, és a Csíkszeredai Bíróságnak adja át az ügyet.

Szerző: Kovács Attila

Forrás: szekelyhon.ro

2018.01.09.

Feliratkozás hírlevélre

Képek

Kereső

Bejelentkezés