Székelyföld az internet virtuális világában

Amikor a román politikusok tagadják Székelyföld létezését, sőt még a névhasználatot is tiltják hivatalos dokumentumokban, mi úgy gondoltuk, hogy fontos a régió megjelentetése az internet virtuális világában is.

A tartománynevek liberalizációja után lehetőség nyílna egy saját székely tartománynév bejegyeztetésére (.sic), de a pályázat, a rendszer működtetése és a hatóságok által megkövetelt fedezet több tízezer dollár értékű összegre rúgna. Ezért gondoltuk azt, hogy kezdetben felmérjük az igényeket, létrehozunk egy alacsonyabb költségvetésű alternatív rendszert, így 2014. május 7-én elindítottuk a sic.hu e-mail cím és honlap név szolgáltatást. Ezen szolgáltatások igénybevételével bárki előtt ott van a lehetőség, hogy ingyenesen (név)@sic.hu internetes levélcíme legyen, vagy most szintén ingyenesen www.(név).sic.hu elnevezésű honlap nevet foglaljon egy évre. Az ezen szolgáltatásokat igénybe vevők kifejezik a székely közösséghez való tartozásukat vagy a székelyek ügyéhez való támogató hozzáállásukat.

Két és fél év alatt ezer fő alatt vették igénybe ezt a lehetőséget (817 regisztrált e-mail és 50 honlap-név) annak ellenére, hogy mindkét szolgáltatás ingyenes. Jelenleg a rendszer költségeit (fenntartását és fejlesztését) a Székelyföldi Autonómia Alapból fedezzük, aminek októberben 29 támogatója volt, amit nekik ezúton is köszönünk.

Továbbra is biztatunk mindenkit, hogy használja ingyenes szolgáltatásainkat, tegyük erőssé Székelyföldet a virtuális világban is, lehetősége szerint támogassa a Székelyföldi Autonómia Alapot, hogy egyszer majd a katalánokhoz hasonlóan a székelyeknek is legyen saját legfelsőbb internetes tartományneve.

Érd, 2016. november 30.

 

György-Mózes Árpád

elnök

Székelyföldért Társaság