Székely méltósággal emlékeztünk és tiltakoztunk

A Székely Szabadság Napján mintegy tizenötezer ember vett részt Marosvásárhelyen, hogy lerója kegyeletét a székely vértanúk emléke előtt, és kiálljon Székelyföld területi autonómiája mellett. A rendezvény kiáltványának átadása érdekében Marosvásárhely főterére vonuló tömeg pedig felmutatta ezt az akaratot a székely főváros lakóinak, a széles hazai és nemzetközi közvéleménynek.

Székely méltósággal, az alkalomnak megfelelő magatartással emlékeztünk és tiltakoztunk, és ezért köszönet jár minden egyes résztvevőnek, meghívott vendégeinknek, szónokainknak. Köszönetet mondunk ugyanakkor Marosszék Székely Tanácsának a szervező munkáért, az önkéntes rendfenntartóknak és a hivatásos rendfenntartó szerveknek – csendőrségnek és rendőrségnek –, hogy hozzáállásukkal, szakmai tudásukkal hozzájárultak a rendezvény sikeréhez.

A siker ugyanis abban áll, hogy demokratikus és törvényes eszközökkel tudtuk felmutatni Székelyföld autonómiaigényét, békés, de határozott tüntetéssel adtunk nyomatékot jogos követeléseinknek.

Köszönetet mondunk mindazoknak, akik megértették a Székely Szabadság Napjának üzenetét és Székelyföldön, Erdélyben, Magyarországon, de szerte a világban hasonló rendezvényekkel fejezték és fejezik ki szolidaritásukat, a székely autonómia ügyét a nemzetközi közvélemény előtt is felmutatják. Köszönet illeti a támogatókat, a médiapartnereket, akik anyagi és erkölcsi segítséget nyújtottak a szervezésben, a rendezvény népszerűsítésében és lebonyolításában.

Mindezek jelentős mértékben járulnak hozzá ahhoz, hogy Székelyföld autonómiáját alkotmányos úton érjük el, a román parlament elé terjesztett szerves törvény által, a megvalósítás útján pedig megerősítsék a jogkövető magatartást. Ezt követeli meg tőlünk egész történelmünk, a székely közösségi gondolkodás és magatartás.

Marosvásárhely, 2016. március 12.

Izsák Balázs

A Székely Nemzeti Tanács elnöke