Kiemelt híreink

Ülésezett a Székely Nemzeti Tanács Állandó Bizottsága - 2019. február 23.

A Székely Nemzeti Tanács Állandó Bizottsága február 23-i sepsiszentgyörgyi ülésén megerősítette a Székely Nemzeti Tanács alapításakor megfogalmazott elvek és célok melletti töretlen elkötelezettségét, egységét.

Bővebben:

Megerősítette az erdélyi önrendelkezés iránti igényt Marosvásárhelyen tartott együttes ülésén a két nemzeti tanács

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) és a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) együttes ülésen erősítette meg szombaton a marosvásárhelyi Vártemplomban az erdélyi magyarság kulturális autonómia és a székelység területi autonómia iránti igényét. Az együttes ülésen a két nemzeti tanács száz évvel ezelőtti megalakulásáról is megemlékeztek.

Bővebben:

Ismét őrtüzek gyúlnak az autonómiáért – a székely közösség összefogására számít az SZNT

Kitartó a Székely Nemzeti Tanács: ismét lármafák meggyújtására szólítja fel a székely közösséget. A vasárnapra szóló felhívás részeként ugyanakkor közös imára kérik fel a magyar keresztény gyülekezeteket.

Bővebben:

NEA

Médiapartnereink

 

Main Menu

Támogatóink

1822. június 8-án született Gidófalván, magyar honvédtábornok, majd az argentin hadsereg tábornoka.

A kézdivásárhelyi katonai iskolában tanult, majd elvégezte a bécsújhelyi Theresianum Katonai Akadémiát.1848-ban főhadnagyként a hadügyminisztériumba osztották be és szeptemberben Mészáros Lázár hadügyminiszter mellett részt vett a délvidéki harcokban. A Batthyány-kormány lemondása után az Országos Honvédelmi Bizottmánynál a katonai ügyek előadója lett. Őrnaggyá léptetették elő és 1848. október 30-án az erdélyi csapatok ideiglenes parancsnokának nevezték ki. Feladata a mintegy tízezer főt számláló sereg újjászervezése és kiegészítése volt. Amikor Bem tábornok november 29-én átvette az erdélyi hadtest parancsnokságát, Czetz János Bem vezérkari főnöke és hadműveleti terveinek kidolgozója lett. Többször is kitüntette magát, Bem 1849. február 12-én ezredessé léptette elő, április 8-án megkapta a Magyar Katonai Érdemrend III. osztályát, májusban az Országos Honvédelmi Bizottmány jóváhagyta tábornoki kinevezését. Így Czetz János a honvéd haderő legfiatalabb tábornoka lett. A fegyverletétel után 1850 tavaszáig Magyarországon bujkált, majd kalandos úton Németországba menekült. Utazásai során Spanyolországban ismerkedett meg a volt argentin államelnök unokahúgával, akit 1857-ben feleségül vett. Részt vett az olaszországi magyar légió szervezésében, de az 1859. július 11-i villafrancai békekötés után családjával együtt elhagyta Európát, és Buenos Airesben telepedett le. Ő alapította az argentin katonai földrajzi intézetet, amely az irányítása alatt feltérképezte egész Argentínát . A Buenos Aires-i Katonai Akadémiának (Colegio Militar) 25 éven át volt igazgatója. A Paraguay elleni háborúban (1864–1870) részt vett a hadműveletek irányításában. 1895-ben nyugdíjazták. Argentínában nagy tisztelet övezte, az akadémia előtt ércszobrot állítottak emlékére.

 

 

 

Feliratkozás hírlevélre

Képek

Kereső

Bejelentkezés