Kiemelt híreink

Ülésezett a Székely Nemzeti Tanács Állandó Bizottsága - 2019. február 23.

A Székely Nemzeti Tanács Állandó Bizottsága február 23-i sepsiszentgyörgyi ülésén megerősítette a Székely Nemzeti Tanács alapításakor megfogalmazott elvek és célok melletti töretlen elkötelezettségét, egységét.

Bővebben:

Megerősítette az erdélyi önrendelkezés iránti igényt Marosvásárhelyen tartott együttes ülésén a két nemzeti tanács

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) és a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) együttes ülésen erősítette meg szombaton a marosvásárhelyi Vártemplomban az erdélyi magyarság kulturális autonómia és a székelység területi autonómia iránti igényét. Az együttes ülésen a két nemzeti tanács száz évvel ezelőtti megalakulásáról is megemlékeztek.

Bővebben:

Ismét őrtüzek gyúlnak az autonómiáért – a székely közösség összefogására számít az SZNT

Kitartó a Székely Nemzeti Tanács: ismét lármafák meggyújtására szólítja fel a székely közösséget. A vasárnapra szóló felhívás részeként ugyanakkor közös imára kérik fel a magyar keresztény gyülekezeteket.

Bővebben:

NEA

Médiapartnereink

 

Main Menu

Támogatóink

1775. február 9-én született Bólyában, matematikus.

Tanulmányait Nagyenyeden, Kolozsváron, majd a göttingeni és jénai egyetemen végezte. Latinul, görögül, héberül, románul, később németül, angolul, franciául és olaszul beszélt. 1804-ben a marosvásárhelyi kollégium matematikai, fizikai és kémiai tanszékére került, ahol 47 éven át tanított. 1832-ben a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagjává választotta. Tevékenysége nagyon szerteágazó volt, foglalkozott fizikával, filozófiával, drámaírással, rajzolással, zenével is. Fő matematikai műve a Tentamen, amelynek két kötete 1832–33-ban saját kiadásban jelent meg, ebben igyekezett rendszerbe foglalni az aritmetikát és geometriát.1852-ben kiadta Kurzer Grundiss (Rövid vázlat) című német nyelvű művét, amelyben összefoglalta főbb matematikai gondolatait.

 

 

 

Feliratkozás hírlevélre

Képek

Kereső

Bejelentkezés