Kiemelt híreink

Ülésezett a Székely Nemzeti Tanács Állandó Bizottsága - 2019. február 23.

A Székely Nemzeti Tanács Állandó Bizottsága február 23-i sepsiszentgyörgyi ülésén megerősítette a Székely Nemzeti Tanács alapításakor megfogalmazott elvek és célok melletti töretlen elkötelezettségét, egységét.

Bővebben:

Megerősítette az erdélyi önrendelkezés iránti igényt Marosvásárhelyen tartott együttes ülésén a két nemzeti tanács

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) és a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) együttes ülésen erősítette meg szombaton a marosvásárhelyi Vártemplomban az erdélyi magyarság kulturális autonómia és a székelység területi autonómia iránti igényét. Az együttes ülésen a két nemzeti tanács száz évvel ezelőtti megalakulásáról is megemlékeztek.

Bővebben:

Ismét őrtüzek gyúlnak az autonómiáért – a székely közösség összefogására számít az SZNT

Kitartó a Székely Nemzeti Tanács: ismét lármafák meggyújtására szólítja fel a székely közösséget. A vasárnapra szóló felhívás részeként ugyanakkor közös imára kérik fel a magyar keresztény gyülekezeteket.

Bővebben:

NEA

Médiapartnereink

 

Main Menu

Támogatóink

A gyergyószéki magyar szervezetek felhívása

Idén harmadszor ünnepeltük volna március tizedikén Marosvásárhelyen a Székely Szabadság Napját. Nem régi tehát a hagyomány, de az első két alkalommal a Székely Vértanúk emlékművénél megjelentek nagy száma azt mutatta, hogy a Székely Nemzeti Tanács kezdeményezése szerencsésen találkozott Székelyföld lakóinak azzal az igényével, hogy legyen egy saját ünnepünk.

Mint köztudott, Marosvásárhely polgármestere idén betiltotta az aznapra tervezett tiltakozó felvonulást és tüntetést, ezért a Székely Nemzeti Tanács úgy döntött, hogy a megemlékezést sem szervezi meg, így tiltakozik a hatalmi jogsértés ellen. A döntés megosztotta a közösséget, vannak akik értik és egyetértenek, és vannak olyanok is, akik a jogsértő hatóság helyett a Székely Nemzeti Tanács vezetőit hibáztatják. Egy lényeges dologról azonban az elmúlt hetekben nem esett szó: ez nem a hatóság és a Székely Nemzeti Tanács ügye! A jogsértés nem a Székely Nemzeti Tanács, hanem Székelyföld minden lakója és közössége ellen irányul. Mindannyiunk ünnepe az, aminek a megszervezésébe a hatóság beavatkozott. Ha pedig ez így van, akkor nem lehetünk egyszerű szemlélői az eseményeknek, mindenki a maga helyén és eszközeivel választ kell adjon a jogsértésre.

A Székely Nemzeti Tanács úgy, hogy minden létező fórumon szóvá teszi a jogsértést, illetve megteszi az összes lehetséges jogi lépést azért, hogy a vétkesek ne maradjanak büntetlenül.

Marosvásárhely polgárai úgy, hogy nem szakítják meg a sok éves hagyományt, s idén is visznek gyertyát és virágot a hősök emlékművéhez.

A tanárok úgy, hogy aznap Török Jánosról, Gálfi Mihályról és Horváth Károlyról beszélnek a tanórákon.

A művelődési intézmények úgy, hogy szerte Székelyföldön ünnepi műsorokat szerveznek.

A vállalkozók úgy, hogy rövidítik aznap a munkaprogramot, vagy szabad napot adnak az alkalmazottaknak, hogy azok tudjanak részt venni az ünnepségeken.

Az önkormányzatok például úgy, hogy aznapra rendkívüli ülést hívnak össze, csak azért, hogy elfogadják azt a kormányhoz és parlamenthez intézendő petíciót, amiben nyilvánvalóvá teszik, hogy milyen közigazgatási átszervezést akarnak.

A sort pedig ki-ki maga folytathatja, mert a lényeg az, hogy ha a mi ünnepünkbe gázolt bele a hatóság, akkor együtt és külön külön mindannyian érintettek vagyunk, nem csak lehetőségünk, de kötelességünk is erre a gesztusra válaszolni.

Ennek a szellemében jelentjük be, hogy március tizedikén délután fél hattól Gyergyószentmiklóson tüntetést szervezünk a kormány által tervezett közigazgatási átszervezés ellen, illetve tiltakozásként azon jogtiprás ellen, amit Marosvásárhely polgármestere követett el. Ide várunk mindenkit, aki részt szándékozott venni a Marosvásárhelyi tüntetésen, illetve aki felháborodással vette tudomásul, hogy azt betiltották. Fogadjuk el közösen azt a petíciót, aminek elfogadására Marosvásárhelyen került volna sor. Tegyük nyilvánvalóvá, hogy nem lehet minket elhallgattatni, békésen, törvénytisztelő módon, de határozottan kimondjuk azt, hogy miképpen képzeljük el Székelyföld jövőjét!

Gyergyószentmiklós, 2015.03.03.

Kolcsár András, Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács

György Endre, Erdély Magyar Néppárt

Árus Zsolt, Gyergyószéki Székely Tanács

Vadász-Szatmári István, Magyar Polgári Párt

 

 

 

Feliratkozás hírlevélre

Képek

Kereső

Bejelentkezés