Megalkuvással vádolja az RMDSZ-t és az MPP-t Tőkés autonómiaügyben

A székelyföldi önrendelkezés napirendre tűzésének folyamatos halogatásával vádolja az RMDSZ-t és annak politikai szövetségesét, a Magyar Polgári Pártot (MPP) Tőkés László európai parlamenti képviselő.

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke strasbourgi keltezésű nyilatkozatában elmarasztalta a két politikai alakulatot amiatt, hogy tartózkodott a balliberális román kormány ellen beterjesztett ellenzéki bizalmatlansági indítvány parlamenti szavazása során. „Márpedig az erdélyi magyarok »jó lelkiismerete« 1989 óta azt diktálja, hogy ne vállaljunk közösséget egy bűnös rezsim hordozóival, azokkal, akik a törvényesség látszatának örve alatt Románia egész népét és – benne – magyarságunkat egyaránt kifosztják. Az erdélyi magyarok parlamenti képviseletének nem a kormány, hanem a jogosan tüntető százezrek oldalán lett volna a helye” – állapítja meg Tőkés.

Az EP-képviselő szerint az RMDSZ-t és „polgári platformját” nem az összefogás, hanem a kölcsönös megalkuvás tartja össze. „Az RMDSZ megalkuszik a román hatalommal, az MPP pedig megalkuszik az RMDSZ-szel. A kettő pedig egy” – véli az EMNT elnöke, aki szerint a bukaresti magyar politikai képviselet következő komoly próbatétele a székelyföldi területi autonómia képviselete lesz.

Tőkés úgy véli, az előjelek baljósak e téren, mert miután az RMDSZ jó ideje beígért autonómiatervezetének a benyújtását már évek óta halogatja, az MPP régi-új elnöke is a halasztás mellett foglalt állást. Az EP-képviselő felidézte, hogy a polgári alakulat élére a nemrég Szatmárnémetiben rendezett kongresszuson újraválasztott Biró Zsolt kijelentette: olyankor kell beterjeszteni a székelyföldi autonómiatervezetet, amikor esélye van annak, hogy a parlamenti szakbizottságban és a plénumban megvitatják.

„De mit szólnak ehhez a székelyek? Nevezetesen azok a polgári székelyek, akik ott tapsoltak Szatmárnémetiben. Talán azért éppen ott, mivel a Székelyföld szívében ugyanezt nem tartották volna ildomosnak megtenni? Decemberben óvatos fenntartással azt mertük remélni, hogy a Fidesz–KDNP nélkülözhetetlen támogatásával ismét parlamenti helyeket nyert RMDSZ jó irányba fog elmozdulni, s a bukaresti önfeladás helyett a polgári-nemzeti politizálás irányvonalát választja. Az azóta eltelt idő és a bekövetkezett fejlemények sajnos nem támasztják alá reményeinket és elvárásainkat” – szerepel Tőkés László nyilatkozatában.

Forrás: kronika.ro

2017.02.17.