Cemo: tovább romlott a magyar nyelvhasználat helyzete az iskolákban

Tovább romlott a magyar nyelvhasználat helyzete a marosvásárhelyi tanintézetekben – mutatott rá a Civil Elkötelezettség Mozgalom (Cemo). Kifejtették, hiába állapította meg a diszkriminációt az ezzel foglalkozó országos tanács, a vásárhelyi iskolák kétnyelvűsége terén csak ott javult a helyzet, ahol a szülők közbeléptek.

A tanintézetek kommunikációja, oklevelei, faliújságjai, továbbá a magyar gyerekekkel, szülőkkel történő írásbeli tájékoztatás is kizárólag románul zajlik, mint ahogy a folyosókon, közös területeken található feliratok között is hiába keresnénk a magyart, állapították meg a Cemo képviselői, akik jogi lépéseket is tettek emiatt, számoltak be a pénteki sajtótájékoztatón. Emlékeztettek, hogy 2001 óta törvény szabályozza a közigazgatásban és a közintézmények a kétnyelvű kommunikációt, így az iskolákban is, ezt azonban nem ültetik gyakorlatba.

Szigeti Enikő, a CEMO ügyvezető elnöke elmondta, a szervezet Kétnyelvűség az oktatásban programja 2009-ben indult, első lépésként felmérték a városban lévő 45 jogi személyiséggel rendelkező tanintézetet, amelyekben, kettő kivételével két nyelven folyik az oktatás, közösen tanulnak ott magyar és román diákok. A magyar közösség nyelvi jogainak alkalmazását vizsgálva kiderült: szinte mindenhol hiányoznak a magyar feliratok, tájékoztatások, a legtöbb helyen az adminisztrációs személyzet sem beszél magyarul.

Ezért nyelvi jogi diszkrimináció miatt 2009-ben a szervezet feljelentett több iskolát az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál (CNCD), 2013 szeptemberében pedig a teljes vásárhelyi iskolahálózat ellen eljárást kezdeményeztek. A CNCD ugyan megállapította a diszkriminációt, de előrelépés csak szülői beavatkozásra történt.

Az elmúlt évben a Cemo kétnyelvű feliratok adományozását tervezte az iskolák részére, de a polgármesteri hivatal felszólította az intézményeket: ne fogadják el, mert azok etnikai feszültséget keltenek a diákok között. Ezért nem folytathatták az adományozást, és a kitett táblákat is eltávolították, mesélte Barabás Miklós, a program felelőse. Emlékeztetett, idén valamennyi, összesen 31 iskolát jelentettek fel a kétnyelvűség hiánya miatt.

Szerző: Hajnal Csilla

Forrás: kronika.ro

2016.09.18.