Kiemelt híreink

A székely zászló használata miatt büntették meg a csíkszeredai polgármestert

Tetemes, 75 ezer lejes (5,25 millió forint) bírságot rótt ki a Hargita megyei törvényszék szerdán Ráduly Róbert Kálmán csíkszeredai polgármesterre amiatt, hogy egy jogerős bírósági ítélet ellenére nem távolította el a székely zászlót a Csíki Játékszín előtti zászlórúdról.

Bővebben:

Tisztújítás a Székelyföldért Társaságnál

Ezúton szeretnénk tájékoztatni mindenkit, aki az Egyesület munkáját követi, hogy 2018. 06. 08-án tisztújítást tartott szervezetünk, mivel az előző elnökség mandátuma lejárt. A tagság a Székelyföldért Társaság új elnökének Incze Árpádot, alelnöknek Cseresznyés Mihályt, míg titkárnak Puskás Imrét választotta.

Bővebben:

Leszavazva bár, de törve nem: ismét az autonómiastatútum beterjesztésére készül az SZNT

Székelyföld területi autonómiája statútumtervezetének a negyedik parlamenti beterjesztésére készül a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) azt követően, hogy kedden a román szenátus harmadjára is elutasította az SZNT által kidolgozott törvénytervezetet.

Bővebben:

NEA

Médiapartnereink

 

Main Menu

Támogatóink

A Székely Szabadság Napjára készülve, az idén – tekintettel a választási évre – ismételten és még hangsúlyosabban el kell mondanunk: ezen a napon csakis a szabadságról, a székely nép autonómiatörekvéséről lehet szó és nem pártok, szervezetek, vagy ideológia csoportok üzeneteiről.

Akárcsak a tavaly, Székelyföld aranysávos kék lobogója, sok száz és ezer példányban fogja hirdetni, egységesek vagyunk, és egyetlen célért gyűltünk össze.
Bízunk benne, hogy a Székely Nemzeti Tanács céljaitól idegen üzeneteket senki nem fog megfogalmazni, sem szavakban, sem jelképekben, sem a közösen kiáltott jelszavakban. A pártok, szervezetek, ideológiai csoportosulások otthon fogják hagyni saját jelképeiket, hogy az összetartó közös cél mellé, Székelyföld zászlaja alá sorakozzanak fel.
Ezt a napot, mindenkinek úgy kell megélnie, mint a szolidaritás, az összetartozás napját, ezért nincs helye egyetlen egy olyan jelszónak vagy bekiáltásnak, amely bárkinek az emberi méltóságát sérti, legyen szó román nemzetiségű honfitársainkról, vagy akár magyar közéleti személyiségről. Aki ilyent tesz, az lehet az ellenfeleink, az autonómia ellenzői által beépített ügynök, de lehet megfontolatlan résztvevő is. A kettő között, a végeredmény szempontjából, nincsen különbség, ezért a szervezők ezeket egyformán el fogják távolítani.

A tavalyi év tapasztalatait is figyelembe véve, megismétlem, amit annyiszor elmondtunk az elmúlt tíz évben: Székelyföld autonómiáját alkotmányos úton akarjuk elérni, a román parlament elé terjesztett szerves törvény révén. Ennek elfogadása esetén, Székelyföld Románia autonóm régiója lesz. Ezt figyelembe véve a „Székelyföld nem Románia” jelszó sem a jelen valóságának, sem a Székely Nemzeti Tanács által megfogalmazott célnak nem felel meg.
Aki a fentieket nem érti meg, az tovább csökkenti a párbeszéd kibontakozásának esélyét a többséggel, csökkenti az összefogás és ez által az autonómia és a szabadság esélyét, lényegében a székelység érdekei ellen cselekszik.
A tavalyi felhívás többi sora is aktuális újra:
A köznapi civil öltözéken kívül, egyetlen viseletet tudunk elfogadni: a székely népviseletet. Egyenruhákat nem, de a katonai szellemet igen, el tudjuk fogadni, amennyiben az bajtársiasságból, az egység, a fegyelmezettség külső megnyilvánulásából áll.
Csakis egységesen tudjuk megjeleníteni a tiltakozást is: nem fogunk elfogadni olyan közigazgatási átalakítást, amely ellentétes a székelység érdekeivel és akaratával, és Románia nemzetközi kötelezettségeivel. Valljuk és hirdessük együtt a Székelyföldi Önkormányzati Nagygyűlés határozatát: „Székelyföld fel nem osztható és be nem olvasztható, csakis természetes, történelmileg kialakult regionális határai közt, önálló, többlethatáskörökkel rendelkező autonóm közigazgatási egységként képzelhető el a jövőben, amelynek egyben különálló fejlesztési régiónak is kell lennie. Azt az Európai Unióban elfogadott elvet kell irányadónak tekinteni Románia számára is, amelynek megfelelően, a régiókat nem kijelölni, hanem elismerni kell.”

Marosvásárhely, 2014. január 26.
Izsák Balázs
A Székely Nemzeti Tanács elnöke

Feliratkozás hírlevélre

Képek

Kereső

Bejelentkezés