Kiemelt híreink

A székely zászló használata miatt büntették meg a csíkszeredai polgármestert

Tetemes, 75 ezer lejes (5,25 millió forint) bírságot rótt ki a Hargita megyei törvényszék szerdán Ráduly Róbert Kálmán csíkszeredai polgármesterre amiatt, hogy egy jogerős bírósági ítélet ellenére nem távolította el a székely zászlót a Csíki Játékszín előtti zászlórúdról.

Az ítélet kivonatát a romániai bíróságok portálján tették közzé. A polgármestert ugyanaz az Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC) perelte be a zászló eltávolításának az elmulasztásáért, amelyik a 2016-ban a zászló eltávolításáért is pert indított. Az első fokon eljáró törvényszék szerdai ítéletében közölte: Ráduly Róbert Kálmánnak az országos minimálbér húsz százalékával egyenértékű késedelmi bírságot kell fizetnie minden nap késlekedésért, és ez a bírság a jogerős ítélet kihirdetésétől számítva ma már 75 130 lejt tesz ki. A törvényszék ugyanakkor elutasította az ADEC-nek azt a kérését, hogy az egyesület is részesüljön a késedelmi bírságból. Az ADEC alapító elnöke, Dan Tanasa azt írta az ítéletről a blogján: "miközben (a magyarok) arra panaszkodnak, hogy az elképzelt jogaikat nem tartják be, az RMDSZ vezetői elutasítják a jogerős ítéletek végrehajtását, dacolván a román alkotmánnyal és a román igazságszolgáltatással. Ezután ugyanezek az ultrasovén és ultranacionalista RMDSZ-es vezetők amiatt siránkoznak, hogy Románia nem jogállam". Ráduly Róbert Kálmán az MTI-nek elmondta: egyelőre nem kapott tájékoztatást az ítéletről. "A szekus világ továbbra is működik" - vélekedett az elöljáró az egykori román kommunista politikai rendőrségre, a securitatéra utalva. Hozzátette: "A szekusok találták ki, hogy miként lehet a székely zászlókat bírósági úton eltávolíttatni, ők írták meg erre a forgatókönyvet, ők írták elő a bíróknak az ítéletet, és most ezt zongorázzák". Romániában a Victor Ponta baloldali kormánya által kinevezett prefektusok indítottak bírósági eljárásokat 2013-ban a székely zászlót hivatalaikra kitűző székelyföldi polgármesterek ellen. Az eljárásokat később a köztereken elhelyezett zászlókra is kiterjesztették. 2014-től az ADEC "szakosodott" a székelyföldi magyar ügyekre, több mint száz pert indított a székelyföldi magyar elöljárók ellen a zászlók kitűzése és magyar feliratok miatt. (Forrás: MTI)

Bővebben:

Tisztújítás a Székelyföldért Társaságnál

Ezúton szeretnénk tájékoztatni mindenkit, aki az Egyesület munkáját követi, hogy 2018. 06. 08-án tisztújítást tartott szervezetünk, mivel az előző elnökség mandátuma lejárt. A tagság a Székelyföldért Társaság új elnökének Incze Árpádot, alelnöknek Cseresznyés Mihályt, míg titkárnak Puskás Imrét választotta.

Incze Árpád megválasztása után megköszönte az eddigi elnökség áldozatos munkáját. Az újonnan megválasztott vezető erősebb együttműködést szorgalmaz a székelység irányába elkötelezett anyaországi és határon túli politikai és társadalmi szereplőkkel, mivel véleménye szerint csak egységes fellépéssel lehet hatékony döntéseket hozni és kiemelkedő eredményeket elérni.

Az új elnök az autonómia melletti küzdelemben a korábbiaknál hangsúlyosabb szerepet kíván adni a székely kultúrának és sportnak.

Az Egyesület egyik jövőbeni célja, hogy a hazai székely körök ernyőszervezete lehessen, segítse ezen szervezetek koordinált működését. Ennek érdekében a közeljövőben találkozót kezdeményez ezeknek a vezetőivel. Incze Árpád köszönetet mond mindazoknak, akik erkölcsileg és anyagilag segítették az elmúlt években az egyesület munkáját és reméli, hogy támogatásuk a jövőben is megmarad.

Az Egyesület új tagfelvételeket is tervez a jövőben. 

2018.június 15.

Székelyföldért Társaság

Bővebben:

Leszavazva bár, de törve nem: ismét az autonómiastatútum beterjesztésére készül az SZNT

Székelyföld területi autonómiája statútumtervezetének a negyedik parlamenti beterjesztésére készül a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) azt követően, hogy kedden a román szenátus harmadjára is elutasította az SZNT által kidolgozott törvénytervezetet.

Bővebben:

NEA

Médiapartnereink

 

Main Menu

Támogatóink

Még folyik az egyeztetés a csendőrséggel, de ennek kimenetelétől függetlenül Izsák Balázs természetesnek tartja, hogy a Székely Szabadság Napja szervezői az idén sem mondanak le a marosvásárhelyi Postarét és a főtér közötti felvonulásról. A Székely Nemzeti Tanács elnöke szerint „nem kérdés, hanem alapvető jog”, hogy az autonómiáért tüntetők a vértanúk vesztőhelyétől a prefektusi hivatalig meneteljenek.

Mint ismert, az elmúlt években a hatóságok mindenképpen akadályozni szerették volna a felvonulást és a tüntetés áthelyezését a város központjába. Dorin Florea polgármester és a magyar ügyekben jobb kezének számító egykori rendőrfőnök, Valentin Bretfelean minden egyes alkalommal feltételekhez próbálta kötni a tüntetés „engedélyeztetését”. Hol a felvonulókat igyekeztek mellékutcákba terelni, vagy éppenséggel a járdán tartani, hol az alig háromszázötven férőhelyes ifjúsági ház termét ajánlották fel az összejövetel színhelyéül.

Két esztendővel ezelőtt a csendőrség közel száz szervező és résztvevő nevére állított ki utólag kihágási jegyzőkönyvet. A bíróság sorra érvénytelenítette ezeket, és törölte a kiszabott pénzbírságot. A közúti rendőrség több ízben is megállította, és hosszan tartó ellenőrzéssel késleltette a más megyékből érkező autóbuszok érkezését.

Kérdésünkre, hogy mi újat hozhat az idei rendezvény, Izsák Balázs elmondta, a szervezők forgatókönyve szinte semmiben sem változott az eddigiekhez képest. Az elmúlt években, nagy kegyesen, félsávos útlezárást rendeltek el. Ha az idén másként döntenek, én nem mondhatom az embereknek, hogy bátran lépjenek le a járdáról és álljanak az autók elé. Viszont ha a rendőrség kicsit is professzionálisan közelít a kérdéshez, nem szorítja be a tüntetőket a járdára, mert azzal lényegében a többi járókelő mozgáslehetőségét korlátozná – vélekedett Izsák Balázs, aki szerint minden körülmény adott, hogy negyvenezren gyűljenek össze és vonuljanak a prefektúra elé: a szabadság napja szombatra esik, a tavalyihoz képest több a motiváló erő és jobb a mozgósítás.

A csendőrségi túlkapások miatt nemcsak pert nyertek a megbírságolt személyek, de bűnvádi feljelentést is tettek Ioan Cenean parancsnok és beosztottjai ellen. „Hamisítás illetve felbujtás miatt jelentettük fel azokat, akik olyan személyeket büntettek, akik nem is vettek részt a tüntetésen, illetve a jegyzőkönyvek kiállítására kötelezték alattvalóikat” – közölte Kincses Előd, akinek minden egyes ügyfele jogerősen pert nyert. A bűnvádi eljárást illetően a marosvásárhelyi ügyvéd elmondta, jelenleg is folyik a nyomozás, amely „ilyen esetekben” nagyon el szokott húzódni.

Szerző: Szucher Ervin

Forrás: szekelyhon.ro

2018.03.02.

Feliratkozás hírlevélre

Képek

Kereső

Bejelentkezés