Kiemelt híreink

A székely zászló használata miatt büntették meg a csíkszeredai polgármestert

Tetemes, 75 ezer lejes (5,25 millió forint) bírságot rótt ki a Hargita megyei törvényszék szerdán Ráduly Róbert Kálmán csíkszeredai polgármesterre amiatt, hogy egy jogerős bírósági ítélet ellenére nem távolította el a székely zászlót a Csíki Játékszín előtti zászlórúdról.

Az ítélet kivonatát a romániai bíróságok portálján tették közzé. A polgármestert ugyanaz az Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC) perelte be a zászló eltávolításának az elmulasztásáért, amelyik a 2016-ban a zászló eltávolításáért is pert indított. Az első fokon eljáró törvényszék szerdai ítéletében közölte: Ráduly Róbert Kálmánnak az országos minimálbér húsz százalékával egyenértékű késedelmi bírságot kell fizetnie minden nap késlekedésért, és ez a bírság a jogerős ítélet kihirdetésétől számítva ma már 75 130 lejt tesz ki. A törvényszék ugyanakkor elutasította az ADEC-nek azt a kérését, hogy az egyesület is részesüljön a késedelmi bírságból. Az ADEC alapító elnöke, Dan Tanasa azt írta az ítéletről a blogján: "miközben (a magyarok) arra panaszkodnak, hogy az elképzelt jogaikat nem tartják be, az RMDSZ vezetői elutasítják a jogerős ítéletek végrehajtását, dacolván a román alkotmánnyal és a román igazságszolgáltatással. Ezután ugyanezek az ultrasovén és ultranacionalista RMDSZ-es vezetők amiatt siránkoznak, hogy Románia nem jogállam". Ráduly Róbert Kálmán az MTI-nek elmondta: egyelőre nem kapott tájékoztatást az ítéletről. "A szekus világ továbbra is működik" - vélekedett az elöljáró az egykori román kommunista politikai rendőrségre, a securitatéra utalva. Hozzátette: "A szekusok találták ki, hogy miként lehet a székely zászlókat bírósági úton eltávolíttatni, ők írták meg erre a forgatókönyvet, ők írták elő a bíróknak az ítéletet, és most ezt zongorázzák". Romániában a Victor Ponta baloldali kormánya által kinevezett prefektusok indítottak bírósági eljárásokat 2013-ban a székely zászlót hivatalaikra kitűző székelyföldi polgármesterek ellen. Az eljárásokat később a köztereken elhelyezett zászlókra is kiterjesztették. 2014-től az ADEC "szakosodott" a székelyföldi magyar ügyekre, több mint száz pert indított a székelyföldi magyar elöljárók ellen a zászlók kitűzése és magyar feliratok miatt. (Forrás: MTI)

Bővebben:

Tisztújítás a Székelyföldért Társaságnál

Ezúton szeretnénk tájékoztatni mindenkit, aki az Egyesület munkáját követi, hogy 2018. 06. 08-án tisztújítást tartott szervezetünk, mivel az előző elnökség mandátuma lejárt. A tagság a Székelyföldért Társaság új elnökének Incze Árpádot, alelnöknek Cseresznyés Mihályt, míg titkárnak Puskás Imrét választotta.

Incze Árpád megválasztása után megköszönte az eddigi elnökség áldozatos munkáját. Az újonnan megválasztott vezető erősebb együttműködést szorgalmaz a székelység irányába elkötelezett anyaországi és határon túli politikai és társadalmi szereplőkkel, mivel véleménye szerint csak egységes fellépéssel lehet hatékony döntéseket hozni és kiemelkedő eredményeket elérni.

Az új elnök az autonómia melletti küzdelemben a korábbiaknál hangsúlyosabb szerepet kíván adni a székely kultúrának és sportnak.

Az Egyesület egyik jövőbeni célja, hogy a hazai székely körök ernyőszervezete lehessen, segítse ezen szervezetek koordinált működését. Ennek érdekében a közeljövőben találkozót kezdeményez ezeknek a vezetőivel. Incze Árpád köszönetet mond mindazoknak, akik erkölcsileg és anyagilag segítették az elmúlt években az egyesület munkáját és reméli, hogy támogatásuk a jövőben is megmarad.

Az Egyesület új tagfelvételeket is tervez a jövőben. 

2018.június 15.

Székelyföldért Társaság

Bővebben:

Leszavazva bár, de törve nem: ismét az autonómiastatútum beterjesztésére készül az SZNT

Székelyföld területi autonómiája statútumtervezetének a negyedik parlamenti beterjesztésére készül a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) azt követően, hogy kedden a román szenátus harmadjára is elutasította az SZNT által kidolgozott törvénytervezetet.

Bővebben:

NEA

Médiapartnereink

 

Main Menu

Támogatóink

Mivel intézményvezetőként nem fordulhatnak az Emberi Jogok Európai Bíróságához, magánszemélyként pereli be a román államot tíz gyergyószentmiklósi személy: Nagy Zoltán jelenlegi és Mezei János korábbi polgármester, több jelenlegi és korábbi önkormányzati képviselő, valamint a Székely Nemzeti Tanács helyi szervezetének tagjai.

A Strasbourgba benyújtott panasz lényege, hogy Románia igazságszolgáltatása a helyi közösség számára diszkriminatív ítéletet hozott, amikor a székely zászló és a város zászlaja levételére kötelezte a városházát. A panaszosok szerint az ítélet azt jelenti, hogy a gyergyószentmiklósiak nem használhatják szabadon szimbólumaikat, és ezzel jogfosztottságot szenvednek.

Ügyük képviseletére Karsai Dávid budapesti ügyvédet bízták meg – jelentették be. Az erre az alkalomra szervezett sajtótájékoztatón Nagy Zoltán kijelentette: az, hogy hazai szinten lehessen elérni, hogy a zászlók ismét a városházán loboghassanak, nagyon valószínűtlen – főként Tudose miniszterelnök legutóbbi kijelentései után. Ezért fordulnak Strasbourghoz – fejtette ki Nagy.

Karsai Dávid ügyvéd leszögezte, az Emberi Jogok Európai Bíróságának nincs joga és hatásköre arra, hogy a Romániában hozott bírósági döntéseket megsemmisítse, vagy megváltoztassa. Azt mondhatja ki, hogy a zászlók levételére kötelező ítélettel Románia megsértette az állampolgárai jogait.

A panaszosok számára ezért kártérítést ítélhet meg, de a legfontosabb az, hogy Strasbourg kimondja: a szimbólumhasználat megtiltása diszkriminációt jelent.

Ha ilyen döntés születik, az már lehetőséget adna arra, hogy a jelenlegi helyzet megváltozzon. Az ügyvéd elmondta, nem valószínű, hogy szóbeli tárgyalásra is sor kerül (Strasbourg nagyon ritkán dönt úgy, hogy személyesen is meghallgatja a feleket), hanem a felek által benyújtott dokumentumok, írásos érvelések alapján fog dönteni a bíróság. A tapasztalatok alapján biztosan nem hetek alatt születik ítélet, valószínű, hogy több évbe is beletelik, mire lezárul a per.

A pert indító tíz személy – Nagy Zoltán, Mezei János, Elekes István, Simon Katalin, Szőcs Gábor, Tatár Előd, Vadász-Szatmári István, Czink Attila, Sándor István és Kercsó Attila – csatolni fogja a perirathoz azokat az aláírásokat is, amelyekkel a gyergyószentmiklósi aláírók azt kérik a város elöljáróitól, hogy nemzetközi fórumokon lépjenek fel a polgárokat ért diszkrimináció ellen.

Január végéig még lehetőség van aláírni az íveket a székely tanács és a polgári párt közös székhelyén, a volt mozi emeletén, valamint a helyi képviselőknél.

A gyergyószentmiklósi zászlóügyben még egy másik per is indult Strasbourgban. Ezt Árus Zsolt indította, a romániai jogi eljárásokban szerepet vállalt magánszemélyként.

Szerző: Gergely Imre

Forrás: szekelyhon.ro

2018.01.15.

Feliratkozás hírlevélre

Képek

Kereső

Bejelentkezés