Kiemelt híreink

A székely zászló használata miatt büntették meg a csíkszeredai polgármestert

Tetemes, 75 ezer lejes (5,25 millió forint) bírságot rótt ki a Hargita megyei törvényszék szerdán Ráduly Róbert Kálmán csíkszeredai polgármesterre amiatt, hogy egy jogerős bírósági ítélet ellenére nem távolította el a székely zászlót a Csíki Játékszín előtti zászlórúdról.

Bővebben:

Tisztújítás a Székelyföldért Társaságnál

Ezúton szeretnénk tájékoztatni mindenkit, aki az Egyesület munkáját követi, hogy 2018. 06. 08-án tisztújítást tartott szervezetünk, mivel az előző elnökség mandátuma lejárt. A tagság a Székelyföldért Társaság új elnökének Incze Árpádot, alelnöknek Cseresznyés Mihályt, míg titkárnak Puskás Imrét választotta.

Bővebben:

Leszavazva bár, de törve nem: ismét az autonómiastatútum beterjesztésére készül az SZNT

Székelyföld területi autonómiája statútumtervezetének a negyedik parlamenti beterjesztésére készül a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) azt követően, hogy kedden a román szenátus harmadjára is elutasította az SZNT által kidolgozott törvénytervezetet.

Bővebben:

NEA

Médiapartnereink

 

Main Menu

Támogatóink

Mivel intézményvezetőként nem fordulhatnak az Emberi Jogok Európai Bíróságához, magánszemélyként pereli be a román államot tíz gyergyószentmiklósi személy: Nagy Zoltán jelenlegi és Mezei János korábbi polgármester, több jelenlegi és korábbi önkormányzati képviselő, valamint a Székely Nemzeti Tanács helyi szervezetének tagjai.

A Strasbourgba benyújtott panasz lényege, hogy Románia igazságszolgáltatása a helyi közösség számára diszkriminatív ítéletet hozott, amikor a székely zászló és a város zászlaja levételére kötelezte a városházát. A panaszosok szerint az ítélet azt jelenti, hogy a gyergyószentmiklósiak nem használhatják szabadon szimbólumaikat, és ezzel jogfosztottságot szenvednek.

Ügyük képviseletére Karsai Dávid budapesti ügyvédet bízták meg – jelentették be. Az erre az alkalomra szervezett sajtótájékoztatón Nagy Zoltán kijelentette: az, hogy hazai szinten lehessen elérni, hogy a zászlók ismét a városházán loboghassanak, nagyon valószínűtlen – főként Tudose miniszterelnök legutóbbi kijelentései után. Ezért fordulnak Strasbourghoz – fejtette ki Nagy.

Karsai Dávid ügyvéd leszögezte, az Emberi Jogok Európai Bíróságának nincs joga és hatásköre arra, hogy a Romániában hozott bírósági döntéseket megsemmisítse, vagy megváltoztassa. Azt mondhatja ki, hogy a zászlók levételére kötelező ítélettel Románia megsértette az állampolgárai jogait.

A panaszosok számára ezért kártérítést ítélhet meg, de a legfontosabb az, hogy Strasbourg kimondja: a szimbólumhasználat megtiltása diszkriminációt jelent.

Ha ilyen döntés születik, az már lehetőséget adna arra, hogy a jelenlegi helyzet megváltozzon. Az ügyvéd elmondta, nem valószínű, hogy szóbeli tárgyalásra is sor kerül (Strasbourg nagyon ritkán dönt úgy, hogy személyesen is meghallgatja a feleket), hanem a felek által benyújtott dokumentumok, írásos érvelések alapján fog dönteni a bíróság. A tapasztalatok alapján biztosan nem hetek alatt születik ítélet, valószínű, hogy több évbe is beletelik, mire lezárul a per.

A pert indító tíz személy – Nagy Zoltán, Mezei János, Elekes István, Simon Katalin, Szőcs Gábor, Tatár Előd, Vadász-Szatmári István, Czink Attila, Sándor István és Kercsó Attila – csatolni fogja a perirathoz azokat az aláírásokat is, amelyekkel a gyergyószentmiklósi aláírók azt kérik a város elöljáróitól, hogy nemzetközi fórumokon lépjenek fel a polgárokat ért diszkrimináció ellen.

Január végéig még lehetőség van aláírni az íveket a székely tanács és a polgári párt közös székhelyén, a volt mozi emeletén, valamint a helyi képviselőknél.

A gyergyószentmiklósi zászlóügyben még egy másik per is indult Strasbourgban. Ezt Árus Zsolt indította, a romániai jogi eljárásokban szerepet vállalt magánszemélyként.

Szerző: Gergely Imre

Forrás: szekelyhon.ro

2018.01.15.

Feliratkozás hírlevélre

Képek

Kereső

Bejelentkezés