Uszítás és gyűlöletbeszéd miatt tesz feljelentést Tudose ellen a Néppárt

Hírek Találatok: 2351

eljelentést tesz Mihai Tudose ellen az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP), ugyanakkor lemondásra szólítja fel a miniszterelnököt. A román kormányfő lemondását kéri a Jobbik és az MSZP is.

A Néppárt országos elnöksége szerkesztőségünkhöz eljuttatott nyilatkozatában leszögezte: a miniszterelnök szavai teljességgel elfogadhatatlanok – különösen a centenáriumi események elején –, és alkalmasak arra, hogy az erdélyi magyar nemzeti közösségben félelmet keltsenek.

Éppen ezért a párt lemondásra szólította fel Tudosét, aki ellen a Büntető Törvénykönyv 369-es cikkelyére hivatkozva feljelentést is tesznek. 

„Aggodalomra ad okot a tény, hogy miközben a három romániai magyar párt közösen kezdeményezi az önrendelkezésről folytatott román-magyar párbeszéd mielőbbi megkezdését, addig Románia miniszterelnöke – az európai értékekkel és az emberi jóérzéssel ellentétes módon, a 20. század legsötétebb korszakát idézve – akasztásról beszél” – áll a párt közleményében.

A párt vezetősége ugyanakkor arra kérte az Európai Szabad Szövetséget, hogy nemzetközi fórumokon is gyakoroljanak nyomást a román államfő felelősségre vonása érdekében.

Ugyanakkor arra szólították fel a román politikai szereplőket, hogy vészjósló hallgatásukat megtörve, nyíltan határolódjanak el Mihai Tudose kijelentésétől. 

Azonnali távozásra szólította fel Mihai Tudose miniszterelnököt a Jobbik is, a magyarországi párt ugyanakkor a magyar kormánytól azt kéri, hogy az elvárható konzekvenciák levonásáig rendelje haza a bukaresti nagykövetet.

Szávay István, a Jobbik országgyűlési képviselője pénteken - kezében székely zászlóval, nyakában kötéllel - tartott sajtótájékoztatót Románia budapesti nagykövetsége előtt, tiltakozva az ellen, hogy a román kormányfő „gyakorlatilag halállal fenyegette meg Erdély azon magyarjait, akik a székely autonómiáért küzdenek”. Ez az eset bebizonyította, hogy Románia a legsötétebb, a legprimitívebb soviniszta propagandával készül 1918. december 1., Erdély elszakításának 100. évfordulójára - értékelt.

Az MTI szerint a politikus üdvözölte, hogy nemrég három erdélyi magyar párt egyeztetett az autonómiakoncepciók összehangolásáról, azt ugyanakkor bírálta, hogy ezt követően „barbár versenyfutás” kezdődött a román pártok és politikusok között, hogy ki tudja az eseményt minél hangosabban elítélni.

A „balkáni versenyt” maga a miniszterelnök nyerte meg azzal a nyilatkozattal, miszerint a „székely zászló mellé azokat is ki kell akasztani, akik annak kitételét fontosnak tartják”.

Szávay István szerint ez jól beleillik az elmúlt évek magyarellenes támadássorozatába. Ezek közé sorolta egyebek mellett Tőkés László és Kelemen Hunor kitüntetésének elvételét, a kétnyelvű helyiség- és utcanévtáblák akadályozását, a magyar nyelvű oktatás ellen indított támadásokat és polgármestereket ért hatósági vegzálásokat.

Ezzel együtt kétarcúnak nevezte, hogy Călin Popescu-Tăriceanu, a román szenátus elnöke a kisebbségi jogok betartásának pozitív példájaként hirdeti Romániát a nemzetközi kommunikációjában.

A Jobbik képviselője szerint ilyen esetekben az Európai Unió sem hallgathat, egy uniós tagállamnak pedig nem lehet olyan miniszterelnöke, aki halállal fenyegeti egy békés szabadságmozgalom aktivistáit.

Kitért arra is, hogy Mihai Tudose a Szocialista Internacionálé alelnöke is egyben, ezért szerinte az MSZP-nek is fel kellene emelnie szavát abban a szervezetben, amelynek tagja. 

Felelős politikus nem beszélhet Európában kisebbségek fellógatásáról következmények nélkül, s Mihai Tudose román miniszterelnöknek nincs helye többé az európai közéletben, hívta fel a figyelmet az MTI-hez eljutatott közleményében az MSZP is.

Molnár Gyula, az ellenzéki párt elnöke kiemelte: Magyarország és Románia is ugyanannak a közösségnek, az Európai Uniónak a tagja, amely többek között azért jött létre, hogy a Mihai Tudose gondolataihoz hasonlók ne nyerhessenek ismét teret Európában. Mihai Tudose hátat fordított a közös értékeinknek és szavai minden magyart, minden európait megsértettek, mutattak rá a közleményben.

Forrás: kronika.ro

2018.01.12.