Nem távolíthatók el a zászlók a csíkszeredai városháza homlokzatáról

Hírek Találatok: 2386

A Csíkszeredai Bíróság érvénytelenítette a csíkszeredai városháza homlokzatán levő székely- és városzászlók eltávolításáról rendelkező jogerős bírósági végzés végrehajtását. A végrehajtás ellen a megyeszékhely polgármestere élt óvással.

Noha jogerősen megnyerte az ebből a célból indított pert, a Dan Tanasă vezette Méltóságért Európában Polgári Egyesületnek (ADEC) közel egy év után sem sikerült elérnie a csíkszeredai városháza homlokzatára kifüggesztett székely- és városzászlók eltávolítását.

Az általuk kezdeményezett végrehajtási eljárást a bíróság érvénytelenítette.

Eljárásbeli hiányosságok

A Csíkszeredai Bíróság tárgyalta azt az óvást, amelyet a megyeszékhely polgármestere nyújtott be azzal a céllal, hogy megakadályozza a székely- és városzászló eltávolítását a városháza homlokzatáról, miután tavaly tavasszal erre vonatkozóan felszólítás érkezett egy marosvásárhelyi bírósági végrehajtó irodától.

A polgármester először a végrehajtás felfüggesztését kérte, egy másik beadványban pedig több érvet sorakoztattak fel a kényszervégrehajtás ellen, rámutatva különböző eljárásbeli hiányosságokra is. Így azt is kifogásolták, hogy ha a pert államigazgatási eljárás keretében indították, ezért nem lehet a polgári perrendtartás szerint kérni a végrehajtást, a felszólítás ugyanis erre hivatkozik.

Azt is felhozták, hogy a székely zászlónak nincs jogi besorolása Romániában, a periratban pedig úgy szerepel, hogy „îndepărtarea steagului secuiesc” – a székely zászló eltávolítása – román nyelven viszont a steag és a drapel két külön fogalom, utóbbi jelenti egy ország zászlaját.

A bíróság először nem hozott döntést a tavaly júniusban benyújtott óvásról, hanem úgy ítélte meg, hogy nem illetékes ennek elbírálására, és az ügyet a Hargita Megyei Törvényszéknek adta át. A törvényszék tavaly szeptemberben felfüggesztette a végrehajtást, majd a másik óvást a Marosvásárhelyi Ítélőtáblához továbbította, kérve az illetékesség elbírálását.

A döntést ezek után a Csíkszeredai Bíróságra bízták, amely helyt adott az óvásnak, és érvénytelenítette a végrehajtási eljárást.

Van aki ítéletekből tanul

Noha a döntés nem jogerős, Májai László, a megyeszékhely polgármesterét a perben képviselő ügyvéd szerint egy esetleges fellebbezésnek nincs esélye, annyira egyértelműek az általuk felhozott kifogások. Valószínűleg megtanulják a jogot, mert egyesek könyvekből tanulnak, mások ítéletekből – mondta a végrehajtás kezdeményezőiről megkeresésünkre az ügyvéd. Hozzátette, várható, hogy államigazgatási eljárás keretében fogják újra elindítani a végrehajtást.

„Ha kifizették – de kétlem – a 6500 lej végrehajtási díjat, azt elbukták” – emelte ki. Ehhez kapcsolódó hír, hogy az említett marosvásárhelyi végrehajtói iroda időközben pert indított, kényszervégrehajtás engedélyezését követelve – az ADEC ebben a perben hitelezőként van feltüntetve. A keresetet a Hargita Megyei Törvényszékhez nyújtották be, ez viszont úgy döntött, hogy nem illetékes a tárgyalás lefolytatására, és a Csíkszeredai Bíróságnak adja át az ügyet.

Szerző: Kovács Attila

Forrás: szekelyhon.ro

2018.01.09.