Szili Katalin: elismerésre méltó az erdélyi állásfoglalás az autonómiáról

Hírek Találatok: 2261

Szili Katalin miniszterelnöki megbízott elismerésre méltónak nevezte a romániai magyar politikai erők által kezdeményezett és aláírt közös állásfoglalást az autonómiaelképzelések összehangolásáról.

A határon túli autonómiaügyekben közreműködő miniszterelnöki megbízott arra reagált, hogy hétfőn az RMDSZ, a Magyar Polgári Párt (MPP) és az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnöke közös állásfoglalásban erősítette meg Kolozsváron az erdélyi magyarság negyed évszázada megfogalmazott autonómiaigényét. A közösségi autonómiák megteremtéséhez az erdélyi magyar politikai alakulatok vezetői a román többség támogatását kérték.

Szerkesztőségünkhöz a budapesti Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkársága juttatta el Szili Katalin közleményét. Ebben a miniszterelnöki megbízott megállapította, a lépés korszakhatárt jelent az erdélyi politikában azzal, hogy az erdélyi magyar pártok egységesen, a közösség világos jövőképét rögzítve állnak ki az európai értékek alapján megfogalmazott és a magyarság szülőföldön való boldogulását biztosító autonómiáért.

„Üdvözlendő, hogy az RMDSZ, az MPP és az EMNP a többség-kisebbség közötti folyamatos párbeszéd, a demokrácia értékeinek és szabályainak alapjain fogalmazta meg közös törekvéseit” – szerepel Szili Katalin közleményében.

Forrás: kronika.ro

2018.01.08.