Székely Szabadság Napja – A csendőrség csak megemlékezésre, az SZNT menetelésre is készül

A Maros megyei csendőrség arra készül, hogy csak a marosvásárhelyi polgármester által jóváhagyott megemlékezésen kell biztosítania a közrendet hétfőn a Székely vértanúk emlékművénél, míg az autonómiatüntetést szervező Székely Nemzeti Tanács (SZNT) továbbra is azt tervezi, hogy a Székely szabadság napja elnevezésű megmozdulás egyes résztvevői a járdán bevonulnak a város főterére – tudta meg vasárnap az MTI.

Daniel Manea alezredes, a Maros megyei csendőrség szóvivője az MTI megkeresésére hangsúlyozta: a polgármesteri hivatal helyi idő szerint 16 és 19 között engedélyezte a megemlékezést az emlékműnél, a tervezett felvonulást nem hagyta jóvá. Megerősítette: a más településekről érkezők buszai az emlékmű közelében fognak parkolni az orvosi egyetem előtti lezárt útszakaszon, és a demonstráció után ott veszik fel utasaikat.

Izsák Balázs, az SZNT elnöke a csendőrséggel folytatott vasárnapi egyeztetés után közölte az MTI-vel, a megemlékezésről elvonuló emberek az eredetileg bejelentett útvonalon fogják Marosvásárhely főterére kísérni azt a tíztagú küldöttséget, amely a demonstráción elfogadandó petíciót szándékozik átadni a román kormány helyi képviselőjének a prefektusi hivatalban. Hozzátette: a tüntetők – a tavalyi felvonulással ellentétben – ezúttal nem az úttesten, hanem a járdán fognak közlekedni, mert a hatóságok nem zárják le a forgalmat.

Dorin Florea, Marosvásárhely polgármestere előzőleg levélben közölte a szervezőkkel: csak a székely vértanúk tiszteletére hirdetett megemlékezéshez járul hozzá, a Székelyföldnek autonómiát követelő felvonulást nem engedélyezi. A szervezők és hatóságok között jogvita keletkezett arról, hogy ezáltal betiltotta-e a polgármester a felvonulást.

Az SZNT elnöke rámutatott, a polgármester nem hozott a menetelés betiltásáról határozatot, a demonstrációt csak bejelenteni és nem engedélyeztetni kell. Szerinte a szervezőkhöz intézett levélnek semmilyen jogkövetkezménye nincs, ezért a csendőrséggel is közölte, hogy a járdán fognak vonulni.

Izsák Balázs szombaton újabb felhívást intézett a részvevőkhöz, hogy tanúsítsanak jogkövető magatartást, a magyarországi pártokat pedig felkérte: ne próbálják választási kampányrendezvénnyé tenni a demonstrációt.

Corneliu Grosu Maros megyei prefektus szombaton közleményben nyomatékosította, hogy a március 10-re tervezett marosvásárhelyi felvonulást sem a polgármesteri hivatal, sem a törvényszék, sem Maros megye prefektusi hivatala nem engedélyezte. „Bármi ilyen jellegű megmozdulás törvénytelen, és a törvénynek megfelelően büntetendő" – tette hozzá a kormány Maros megyei képviselője.

Március 10-én, a szabadságharc leverése után Habsburg-ellenes összeesküvést szervező székely vértanúk kivégzésének 160. évfordulóján a Székelyföldnek autonómiát követelő demonstrációt szervez Marosvásárhelyen az SZNT, helyi idő szerint 17 (magyar idő szerint 16) órai kezdettel.

A rendezvényt a Tőkés László európai parlamenti képviselő vezette Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT), valamint az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) és a Magyar Polgári Párt (MPP) is támogatásáról biztosította. Az erdélyi magyarság parlamenti képviseletét ellátó legnagyobb szervezet, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) idén is elhatárolódott az általa pártpolitikai rendezvénynek minősített demonstrációtól, de egyes tisztségviselői jelezték: magánemberként jelen lesznek a tömegben.

Forrás: MTI

2014.03.09

 

 

 


Nyomtatás   E-mail

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK