Kiemelt híreink

A székely nép a nemzetközi jog alanya!

Az első világháborút lezáró békefolyamat Székelyföldet elszakította Magyarországtól, és egy idegen ország, Románia fennhatósága alá rendelte, de ugyanakkor a nemzetközi jog alanyának ismerte el a székely népet az erdélyi szászokkal együtt.

Bővebben:

Tőkés László autonómia-párbeszédre hívja a román parlamentet a KMAT nevében

Az autonómiatárgyalások kezdő időpontjának mihamarabbi kitűzésére kéri Románia parlamentjét Tőkés László a Kárpát-medencei Magyar Autonómiatanács (KMAT) nevében.

Bővebben:

Székelyföld önrendelkezéséről nem mondunk le!

Egy olyan esztendőben készülünk a Székely Szabadság Napjára, amelyben a Székely Nemzeti Tanács száz éves évfordulójáról is megemlékezünk. Paál Árpádnak, a Székely Köztársaságra vonatkozó tervével, egyben száz éves lesz a székely önrendelkezési mozgalom.

Bővebben:

Médiapartnereink

 

Main Menu

Támogatóink

A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) október 21-ei tisztújító ülésén meghirdetik a centenáriumi évet. 2018-ban lesz száz éves a székely önrendelkezési törekvés és az SZNT is – számolt be pénteki sepsiszentgyörgyi sajtótájékoztatóján Izsák Balázs.

Az SZNT elnöke emlékeztetett, hogy 1918. november 19-én gróf Bethlen István felhívására Budapesten székely közéleti szereplők megalakították a Székely Nemzeti Tanácsot. Akkor a népek önrendelkezési jogára hivatkozva tettek erőfeszítéseket, hogy megőrizzék a székelység autonómiáját.

A jogutód, a Sepsiszentgyörgyön 2003. október 26-án létrejött SZNT az autonómia európai gyakorlatára hivatkozva küzd a székelység önrendelkezéséért a jog és a demokrácia eszközeivel.

A következő egy esztendő minden eseménye – rendezvények, konferenciák, a Székely Szabadság Napja – a centenárium jegyében zajlik, és elkészítik az autonómiaküzdelem mérlegét. Ezek sorába illeszkedik az SZNT akciója, hogy a következő hónapokban 50 költöztethető, nagyméretű székely zászlót és tartórudat ajánlanak fel egyházaknak, magánszemélyeknek, vagy akár önkormányzatoknak, hogy ezeket falvakban, városokban feltűnő helyen állítsák fel, és a lobogót tűzzék ki.

A hét méteres zászlórudat négy betonkocka tartja, felállítása nem kötött építkezési engedélyhez, hiszen hasonló módon állítják fel a vendéglők hatalmas ernyőit, ugyanakkor bármikor elköltöztethető, ha arra van szükség – részletezte Izsák Balázs.

Az akciót további ötven, majd száz zászlóval folytatják. Ferencz Csaba, az SZNT kommunikációs alelnöke hozzátette, amikor a székely zászlót a közterületekről kitiltották, megfogalmazták, hogy egy helyett százat kell kitűzni – ezért ajánlják fel a lobogókat.

A tisztújító közgyűlésről elmondták, a széki tanácsok Izsák Balázst jelölték az újabb mandátumra, egyelőre más jelölt nincs.

Ítélethirdetés várható a Siculitas Egyesület által indított perben, amiért a marosvásárhelyi polgármesteri hivatal az állampolgárok gyülekezési jogát próbálta korlátozni a márciusi Székely Szabadság Napján. Izsák Balázs elmondta, pénteken lezajlott az utolsó tárgyalás, egyik fél sem kért halasztást, így már az ítélethirdetés várható. A polgármesteri hivatal elhárító manővert vetett be, válasza nem volt sem elutasítás, sem beleegyezés, de a törvényeknek megfelelően nem oldották meg az állampolgárok gyülekezésre vonatkozó kérését. Tavaly is erre hivatkozva nyertek pert – részletezte Izsák Balázs. Hozzátette, többen kérdezik, minek pereskednek, amikor számtalan bejelentetlen, spontán tüntetés zajlik Románia területén.

"A mi világos célunk az autonómia, ezért alkotmányos eszközökkel harcolunk, és aki akadályoz ebben, azt is rákényszerítjük a törvény betartására. A polgármesteri hivatalt, a csendőrséget is" – szögezte le az SZNT elnöke.

Fellobbannak az őrtüzek

Október utolsó hétvégéjén újra fellobbannak az őrtüzek a Székelyföld autonómiája előtt tisztelegve. Izsák Balázs elmondta, még egyeztetnek a protestáns egyházakkal, hiszen akkor emlékeznek a reformáció 500 éves évfordulójára, így közösen döntik el, hogy az őrtüzeket szombaton vagy vasárnap gyújtják meg. A Kárpát-medencében a protestantizmus összefonódott a magyar nemzeti üggyel, és ez ma is így van – szögezte le az SZNT elnöke.

Szerző: Bíró Blanka

Forrás: szekelyhon.ro

2017.09.22.

Feliratkozás hírlevélre

Képek

Kereső

Bejelentkezés