Kiemelt híreink

A székely zászló használata miatt büntették meg a csíkszeredai polgármestert

Tetemes, 75 ezer lejes (5,25 millió forint) bírságot rótt ki a Hargita megyei törvényszék szerdán Ráduly Róbert Kálmán csíkszeredai polgármesterre amiatt, hogy egy jogerős bírósági ítélet ellenére nem távolította el a székely zászlót a Csíki Játékszín előtti zászlórúdról.

Az ítélet kivonatát a romániai bíróságok portálján tették közzé. A polgármestert ugyanaz az Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC) perelte be a zászló eltávolításának az elmulasztásáért, amelyik a 2016-ban a zászló eltávolításáért is pert indított. Az első fokon eljáró törvényszék szerdai ítéletében közölte: Ráduly Róbert Kálmánnak az országos minimálbér húsz százalékával egyenértékű késedelmi bírságot kell fizetnie minden nap késlekedésért, és ez a bírság a jogerős ítélet kihirdetésétől számítva ma már 75 130 lejt tesz ki. A törvényszék ugyanakkor elutasította az ADEC-nek azt a kérését, hogy az egyesület is részesüljön a késedelmi bírságból. Az ADEC alapító elnöke, Dan Tanasa azt írta az ítéletről a blogján: "miközben (a magyarok) arra panaszkodnak, hogy az elképzelt jogaikat nem tartják be, az RMDSZ vezetői elutasítják a jogerős ítéletek végrehajtását, dacolván a román alkotmánnyal és a román igazságszolgáltatással. Ezután ugyanezek az ultrasovén és ultranacionalista RMDSZ-es vezetők amiatt siránkoznak, hogy Románia nem jogállam". Ráduly Róbert Kálmán az MTI-nek elmondta: egyelőre nem kapott tájékoztatást az ítéletről. "A szekus világ továbbra is működik" - vélekedett az elöljáró az egykori román kommunista politikai rendőrségre, a securitatéra utalva. Hozzátette: "A szekusok találták ki, hogy miként lehet a székely zászlókat bírósági úton eltávolíttatni, ők írták meg erre a forgatókönyvet, ők írták elő a bíróknak az ítéletet, és most ezt zongorázzák". Romániában a Victor Ponta baloldali kormánya által kinevezett prefektusok indítottak bírósági eljárásokat 2013-ban a székely zászlót hivatalaikra kitűző székelyföldi polgármesterek ellen. Az eljárásokat később a köztereken elhelyezett zászlókra is kiterjesztették. 2014-től az ADEC "szakosodott" a székelyföldi magyar ügyekre, több mint száz pert indított a székelyföldi magyar elöljárók ellen a zászlók kitűzése és magyar feliratok miatt. (Forrás: MTI)

Bővebben:

Tisztújítás a Székelyföldért Társaságnál

Ezúton szeretnénk tájékoztatni mindenkit, aki az Egyesület munkáját követi, hogy 2018. 06. 08-án tisztújítást tartott szervezetünk, mivel az előző elnökség mandátuma lejárt. A tagság a Székelyföldért Társaság új elnökének Incze Árpádot, alelnöknek Cseresznyés Mihályt, míg titkárnak Puskás Imrét választotta.

Incze Árpád megválasztása után megköszönte az eddigi elnökség áldozatos munkáját. Az újonnan megválasztott vezető erősebb együttműködést szorgalmaz a székelység irányába elkötelezett anyaországi és határon túli politikai és társadalmi szereplőkkel, mivel véleménye szerint csak egységes fellépéssel lehet hatékony döntéseket hozni és kiemelkedő eredményeket elérni.

Az új elnök az autonómia melletti küzdelemben a korábbiaknál hangsúlyosabb szerepet kíván adni a székely kultúrának és sportnak.

Az Egyesület egyik jövőbeni célja, hogy a hazai székely körök ernyőszervezete lehessen, segítse ezen szervezetek koordinált működését. Ennek érdekében a közeljövőben találkozót kezdeményez ezeknek a vezetőivel. Incze Árpád köszönetet mond mindazoknak, akik erkölcsileg és anyagilag segítették az elmúlt években az egyesület munkáját és reméli, hogy támogatásuk a jövőben is megmarad.

Az Egyesület új tagfelvételeket is tervez a jövőben. 

2018.június 15.

Székelyföldért Társaság

Bővebben:

Leszavazva bár, de törve nem: ismét az autonómiastatútum beterjesztésére készül az SZNT

Székelyföld területi autonómiája statútumtervezetének a negyedik parlamenti beterjesztésére készül a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) azt követően, hogy kedden a román szenátus harmadjára is elutasította az SZNT által kidolgozott törvénytervezetet.

Bővebben:

NEA

Médiapartnereink

 

Main Menu

Támogatóink

A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) október 21-ei tisztújító ülésén meghirdetik a centenáriumi évet. 2018-ban lesz száz éves a székely önrendelkezési törekvés és az SZNT is – számolt be pénteki sepsiszentgyörgyi sajtótájékoztatóján Izsák Balázs.

Az SZNT elnöke emlékeztetett, hogy 1918. november 19-én gróf Bethlen István felhívására Budapesten székely közéleti szereplők megalakították a Székely Nemzeti Tanácsot. Akkor a népek önrendelkezési jogára hivatkozva tettek erőfeszítéseket, hogy megőrizzék a székelység autonómiáját.

A jogutód, a Sepsiszentgyörgyön 2003. október 26-án létrejött SZNT az autonómia európai gyakorlatára hivatkozva küzd a székelység önrendelkezéséért a jog és a demokrácia eszközeivel.

A következő egy esztendő minden eseménye – rendezvények, konferenciák, a Székely Szabadság Napja – a centenárium jegyében zajlik, és elkészítik az autonómiaküzdelem mérlegét. Ezek sorába illeszkedik az SZNT akciója, hogy a következő hónapokban 50 költöztethető, nagyméretű székely zászlót és tartórudat ajánlanak fel egyházaknak, magánszemélyeknek, vagy akár önkormányzatoknak, hogy ezeket falvakban, városokban feltűnő helyen állítsák fel, és a lobogót tűzzék ki.

A hét méteres zászlórudat négy betonkocka tartja, felállítása nem kötött építkezési engedélyhez, hiszen hasonló módon állítják fel a vendéglők hatalmas ernyőit, ugyanakkor bármikor elköltöztethető, ha arra van szükség – részletezte Izsák Balázs.

Az akciót további ötven, majd száz zászlóval folytatják. Ferencz Csaba, az SZNT kommunikációs alelnöke hozzátette, amikor a székely zászlót a közterületekről kitiltották, megfogalmazták, hogy egy helyett százat kell kitűzni – ezért ajánlják fel a lobogókat.

A tisztújító közgyűlésről elmondták, a széki tanácsok Izsák Balázst jelölték az újabb mandátumra, egyelőre más jelölt nincs.

Ítélethirdetés várható a Siculitas Egyesület által indított perben, amiért a marosvásárhelyi polgármesteri hivatal az állampolgárok gyülekezési jogát próbálta korlátozni a márciusi Székely Szabadság Napján. Izsák Balázs elmondta, pénteken lezajlott az utolsó tárgyalás, egyik fél sem kért halasztást, így már az ítélethirdetés várható. A polgármesteri hivatal elhárító manővert vetett be, válasza nem volt sem elutasítás, sem beleegyezés, de a törvényeknek megfelelően nem oldották meg az állampolgárok gyülekezésre vonatkozó kérését. Tavaly is erre hivatkozva nyertek pert – részletezte Izsák Balázs. Hozzátette, többen kérdezik, minek pereskednek, amikor számtalan bejelentetlen, spontán tüntetés zajlik Románia területén.

"A mi világos célunk az autonómia, ezért alkotmányos eszközökkel harcolunk, és aki akadályoz ebben, azt is rákényszerítjük a törvény betartására. A polgármesteri hivatalt, a csendőrséget is" – szögezte le az SZNT elnöke.

Fellobbannak az őrtüzek

Október utolsó hétvégéjén újra fellobbannak az őrtüzek a Székelyföld autonómiája előtt tisztelegve. Izsák Balázs elmondta, még egyeztetnek a protestáns egyházakkal, hiszen akkor emlékeznek a reformáció 500 éves évfordulójára, így közösen döntik el, hogy az őrtüzeket szombaton vagy vasárnap gyújtják meg. A Kárpát-medencében a protestantizmus összefonódott a magyar nemzeti üggyel, és ez ma is így van – szögezte le az SZNT elnöke.

Szerző: Bíró Blanka

Forrás: szekelyhon.ro

2017.09.22.

Feliratkozás hírlevélre

Képek

Kereső

Bejelentkezés