A román állam meg akarja semmisíteni a Minority SafePacket

Sorin Grindeanu volt miniszterelnök aláírásával még június végén eldőlt, hogy Románia megtámadja a Minority SafePack európai polgári kezdeményezést – közölte a FUEN elnökével, Vincze Loránttal tartott közös sajtótájékoztatóján Porcsalmi Bálint, az RMDSZ ügyvezető elnöke.

A politikus beszámolója szerint az Európai Unió Hivatalos Közlönyében jelent meg június 28-án, hogy Románia beperelte az Európai Bizottságot az európai polgári kezdeményezés megsemmisítése céljával. „Tudomásunk szerint júniusban született meg a döntés, Sorin Grindeanu akkori miniszterelnök pedig aláírta a memorandumot, amelyben az állt, hogy megtámadják a kezdeményezést” – mondta az RMDSZ ügyvezető elnöke.

Porcsalmi felkérte Sorin Grindeanut, hogy tisztázza a helyzetet, hiszen a volt kormányfő többször is kimondta: Románia nem fogja megtámadni a Minority SafePacket. Elmondta, a munkát folytatják – mostanáig hatezer online aláírás gyűlt össze, ebből négyezer Romániából – , egy ilyen per egyébként is két évig folyhat.

Vincze Lóránt szerint ezzel Románia a demokrácia perifériájára szoríthatja magát, hiszen egyedüliként támadta meg az Európai Bizottságot. Szembement 50 millió nemzeti kisebbségként élő európai polgárral és az erdélyi magyarsággal, a támogató tagállamokkal – tette hozzá a FUEN elnöke.

Vincze Lóránt, a FUEN elnöke közölta azt is, hogy papíron is elkezdődik az aláírásgyűjtés az online mellett. Folyamatosan kapcsolatban állnak a többi országban az aláírásgyűjtést lebonyolító szervezetekkel, online anyagokat készítettek, online kiadványokat, amelyeket szeptemberből kezdik el használni a különböző régókban. „Hamarosan egyeztetünk Budapesttel, Berlinben, Strassburgban, Brüsszelben, az ET parlamenti közgyűlésében szervezünk rendezvényeket” - hangzott el.

Szerző: Kustán Magyari Attila

Forrás: maszol.ro

2017.08.17.