Sógor strasbourgi egypercesben tette szóvá a magyarellenes hisztériát

Felszólalt a bukaresti kormányválságot övező magyarellenes hangulatkeltés ellen az Európai Parlamentben Sógor Csaba képviselő. Az RMDSZ es politikus szerint rendkívül veszélyes a romániai demokráciára és az etnikumközi viszonyok stabilitására nézve, hogy szinte a teljes román politikai elit és a vezető sajtóorgánumok soviniszta magyarellenes hangulatkeltésbe fogtak.

Sógor Csaba hétfő este, egyperces felszólalásában hívta fel képviselőtársai figyelmét a romániai magyarellenes hangulatkeltésre. „Ezzel a cél a politikai válság megoldásának elodázása lehetett, ám közben sikerült a román közvéleményt az 1,3 milliós őshonos magyar kisebbség ellen hangolni” – magyarázta az RMDSZ-es képviselő Strasbourgban, ahol július 3-6. között ülésezik az Európai Parlament.

Sógor Csaba elmondta: az ellenzéki román pártelnökök szélsőséges kirohanásai mellett a különböző hírcsatornákon az újságírók dezinformációs kampányt folytattak, teljesen hamis képet festve az országban élő magyarokról.

Az EP-képviselő hozzátette, más esetekben alkotmányellenesnek állítottak be olyan jogos és legitim kéréseket, amelyekre az ország kötelezettséget vállalt nemzetközi megállapodások ratifikálásával.

„A párbeszéd elutasítása a többség-kisebbség viszony rendezésében soha nem vezet jóra, ezt tapasztalhatták Európa népei is” – idézte a képviselő sajtóirodája a politikust. Sógor Csaba reményét fejezte ki a tekintetben, hogy Romániában a többség hajlandó lesz tárgyalóasztalhoz ülni, szerinte ugyanis a kisebbségben bármikor partnerre talál és így el lehet jutni egy többség-kisebbség megállapodáshoz, egy „új kezdethez a román-magyar kapcsolatokban”.

Forrás: kronika.ro

2017.07.04.